دهه سالمندی سالم سازمان ملل چیست؟
دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد یک همکاری جهانی است که بخشها و ذینفعان مختلف از جمله دولتها، جامعه مدنی، سازمانهای بینالمللی، متخصصان، مؤسسات دانشگاهی، رسانهها و بخش خصوصی را برای بهبود زندگی سالمندان، خانوادهها و جوامع آنها گرد هم میآورد.
این همکاری بر چهار حوزه اقدام متمرکز است که به شدت به هم مرتبط هستند:
دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
منطقه اقدام 1:
مبارزه با سن گرایی
علیرغم کمک های فراوان افراد سالمند به جامعه و تنوع گسترده آنها، نگرش های منفی در مورد افراد مسن در سراسر جوامع رایج است و به ندرت به چالش کشیده می شود. کلیشه ها (چگونه فکر می کنیم)، تعصب (چگونه احساس می کنیم) و تبعیض (نحوه رفتار ما) نسبت به افراد بر اساس سن، افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهد، اما اثرات مخرب خاصی بر سلامت و رفاه افراد مسن دارد.
نگرش به سن، در مورد جنسیت و قومیت، از اوایل کودکی شروع می شود. در طول زندگی، آنها می توانند درونی شوند (سن گرایی خودراهبر)، با اثرات منفی بر رفتار سلامتی، عملکرد فیزیکی و شناختی و طول عمر فرد. دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
سن گرایی همچنین موانعی را در سیاست ها و برنامه ها در بخش هایی مانند آموزش، کار، بهداشت و مراقبت اجتماعی تحمیل می کند، زیرا بر نحوه چارچوب بندی مشکلات، سؤالات پرسیده شده و راه حل های ارائه شده تأثیر می گذارد. بنابراین سن گرایی، افراد مسن را در جوامع خود به حاشیه می راند، دسترسی آنها به خدمات، از جمله مراقبت های بهداشتی و اجتماعی را کاهش می دهد، و قدردانی و استفاده از سرمایه انسانی و اجتماعی جمعیت های مسن را محدود می کند. سن گرایی، زمانی که با سایر اشکال تبعیض تلاقی می کند، می تواند به ویژه برای زنان مسن و افراد مسن دارای معلولیت مضر باشد. دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
در حالی که به چالش کشیدن کلیشه های منفی، تعصب و تبعیض باید در تمام زمینه های عمل ضروری باشد، فعالیت های خاصی برای ایجاد درک مثبت و واقع بینانه تر در مورد سن و پیری و جهانی برای همه سنین ضروری است.
دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
منطقه اقدام 2:
محیط های دوستدار سالمند
محیطهای فیزیکی، اجتماعی و اقتصادی، هم روستایی و هم شهری، تعیینکنندههای مهم پیری سالم و تأثیرات قدرتمندی بر تجربه سالمندی و فرصتهایی هستند که سالمندی ارائه میدهد. محیط های سازگار با سن مکان های بهتری برای رشد، زندگی، کار، بازی و پیری هستند. آنها با حذف موانع فیزیکی و اجتماعی و اجرای سیاست ها، سیستم ها، خدمات، محصولات و فناوری ها ایجاد می شوند:
ارتقای سلامت و ایجاد و حفظ ظرفیت جسمی و ذهنی در طول دوره زندگی و افراد را قادر می سازد، حتی زمانی که ظرفیت خود را از دست می دهند، به انجام کارهایی که برایشان ارزش دارد ادامه دهند. دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
یکی از اجزای این اهداف و به عنوان پایه ای برای ایجاد رشد اقتصادی پایدار و فراگیر، پرداختن به عوامل اجتماعی تعیین کننده سالمندی سالم، مانند بهبود دسترسی به یادگیری مادام العمر، رفع موانع برای حفظ و استخدام کارگران مسن تر و محدود کردن تأثیر از دست دادن شغل و فقر است. ارائه مستمری و کمک های اجتماعی کافی به روش های پایدار مالی و کاهش نابرابری در مراقبت از طریق حمایت بهتر از مراقبین غیررسمی.
با درک نیازها، تعیین اولویتها، برنامهریزی استراتژیها و اجرای آنها با منابع انسانی، مالی و مادی موجود و با بهرهگیری از فناوری، میتوان محیطهای سازگار با سن را ایجاد کرد. سرمایهگذاری در محیطهای شهری و روستایی سازگار با سن میتواند افراد مسن را با طیف وسیعی از ظرفیتها قادر میسازد تا با خیال راحت در جایی که میخواهند باشند، محافظت شوند، به رشد شخصی و حرفهای خود ادامه دهند، مشارکت داشته باشند و در آنها مشارکت کنند. جوامع در حالی که استقلال، کرامت، سلامت و رفاه خود را حفظ می کنند.
منطقه اقدام 3:
مراقبت یکپارچه
افراد مسن نیاز به دسترسی به خدمات بهداشتی ضروری با کیفیت خوب دارند که شامل پیشگیری می شود. ترویج؛ مراقبت های درمانی، توانبخشی، تسکینی و پایان زندگی؛ داروها و واکسن های ضروری، مقرون به صرفه، موثر، با کیفیت خوب؛ مراقبت های دندانی و بهداشت و فناوری های کمکی، ضمن اطمینان از اینکه استفاده از این خدمات باعث مشکلات مالی کاربر نمی شود. دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
بسیاری از سیستمهای بهداشتی که برای رسیدگی به شرایط حاد سلامت فردی به جای شرایط سن بالاتر راهاندازی شدهاند و آماده ارائه مراقبتهای بهداشتی با کیفیت خوب برای افراد مسن نیستند که در بین ارائهدهندگان و تنظیمات ادغام شده و به ارائه پایدار مراقبتهای طولانیمدت مرتبط است. به منطقه اقدام 4 مراجعه کنید. مراقبت های بهداشتی اولیه، سنگ بنای پوشش همگانی سلامت، اصلی ترین نقطه ورود سالمندان به سیستم سلامت است.
همچنین موثرترین و کارآمدترین رویکرد برای افزایش ظرفیت و رفاه جسمی و ذهنی است. تقویت مراقبت های بهداشتی اولیه برای ارائه مراقبت های قابل دسترس، مقرون به صرفه، عادلانه، ایمن و مبتنی بر جامعه برای سالمندان نیازمند نیروی کار شایسته، قوانین و مقررات مناسب و بودجه پایدار کافی است. جزء جدایی ناپذیر این فعالیت ها، به رسمیت شناختن حقوق صاحبان سهام است،
دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030
حوزه اقدام 4:
مراقبت طولانی مدت
کاهش قابل توجه ظرفیت جسمی و ذهنی می تواند توانایی افراد مسن را برای مراقبت از خود و مشارکت در جامعه محدود کند. دسترسی به توانبخشی، فناوری های کمکی و محیط های حمایتی و فراگیر می تواند وضعیت را بهبود بخشد. با این حال، بسیاری از مردم به نقطه ای از زندگی خود می رسند که دیگر نمی توانند بدون حمایت و کمک از خود مراقبت کنند.
دسترسی به مراقبت طولانی مدت با کیفیت خوب برای چنین افرادی ضروری است تا توانایی عملکردی خود را حفظ کنند، از حقوق اولیه انسانی برخوردار شوند و با عزت زندگی کنند. هر کشوری باید سیستمی برای پاسخگویی به نیازهای سالمندان برای مراقبت طولانی مدت داشته باشد، از جمله مراقبت و حمایت اجتماعی که به آنها در زندگی روزمره و مراقبت شخصی کمک می کند و آنها را قادر می سازد تا روابط خود را حفظ کنند و در مکانی مناسب برای آنها پیر شوند.
برای رهایی از آزار سالمندان، دسترسی به خدمات اجتماعی و شرکت در فعالیت هایی که به زندگی آنها معنا می بخشد. ممکن است به مجموعه وسیعی از خدمات نیاز باشد، مانند مراقبت روزانه، مراقبت های تنفسی و مراقبت در منزل، و این خدمات باید با مراقبت های بهداشتی (به منطقه اقدام 3 مراجعه کنید) و با شبکه ها و خدمات گسترده اجتماعی (به منطقه اقدام 2 مراجعه کنید) مرتبط باشند. حمایت و افزایش ظرفیت مراقبین غیررسمی در اولویت است
وب سایت دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد
دهه سالمندی سالم سازمان ملل متحد 2021 – 2030