میگرن در سالمندان
میگرن چیست؟
میگرن به سردردهای کلافه کنندهای میگویند که به صورت مداوم رخ میدهند. شدت و نوع این بیماری با سردردهای معمولی تفاوت زیادی دارد. بروز میگرن در افراد بسیار شایع است به طوری که سومین بیماری رایج جهان محسوب میشود. هر چقدر که سن بالاتر برود احتمال بروز سردردهای میگرنی کاهش می یابد. حتی در مواردی دیده شده که میگرن خود به خود به کلی درمان شود.
با این حال بعضی از سالمندان از این شانس محروم بوده و سردردهای شدیدی را تجربه میکنند. علم پزشکی هنوز نتوانسته به درک عمیقی از این بیماری، ریشه و درمان آن در مغز برسد، بنابراین هیچ وقت با اطمینان نمیتوان راهکارهایی جهت درمان آن داد. برای میگرن از منظر گوناگون تقسیمبندیهای زیادی انجام شده است.
با این حال معروفترین تقسیم بندی میگرن دو نوع میگرن با هاله و میگرن بدون هاله است.
1.میگرن با هاله
میگرن باحال همراه با کمی وهم و اختلال بینایی است. در این شرایط بینایی شما تحت تاثیر قرار میگیرد. ممکن است گاهی به نور حساس شوید و کم و بیش چشمانتان سیاهی برود. گاهی نیز سردرد آغشته به کمی توهم و افکار بی معنی است. این علائم در افراد با شدت مختلف وجود دارد و حتی برخی علائم دیگری نیز دارند.
2.میگرن بدون هاله
در میگرن بدون هاله خبری از اختلالهای بینایی یا وهم نیست. سردرد با فشار شدید حس میشود و ممکن است فرد از شدت درد بی حال و ضعیف شود؛ اما در حواسی مانند بینایی مشکلی وجود ندارد. هنوز از میزان ابتلاء سالمندان به میگرن با هاله اطلاعات چندانی در دسترس نیست؛ با این حال تصور میشود که بیشتر آنها میگرن بدون هاله را تجربه میکنند.
علائم میگرن در سالمندان
اگر مسن هستید یا سالمندی در اطراف خود دارید که سردردهای طاقت فرسایی را تجربه میکند باید حتما علت آن را پیگیری کنید. گرچه تشخیص دقیق آن توسط پزشک انجام میشود؛ اما کوچک کردن و بررسی علائم میتوانید تا حدی به علت سردرد پی ببرید.
از رایجترین علائم میگرن در سالمندان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- احساس درد در شقیقهها
- احساس درد در گردن، گوش و شقیقهها
- احساس تهوع
- دیدن هالههای سیاه و تار بینی
- دردهای نبض دار که به قسمتی از سر فشار شدیدی وارد میکند
گرچه وجود این علایم در کنار هم با احتمال قوی وجود میگرن در سالمند را تأیید میکند؛ اما باید به پزشک مراجعه کرد.
سالمندان بیش از هر فرد کم سن و سال در خطر بیماری هستند؛ این احتمال وجود دارد که سردردها علائم ابتلا به بیماریهایی غیر از میگرن است.
توجه کنید که وجود یکی از این علائم ثابت نمیکند که مبتلا به میگرن هستید. باید مدتی بیمار را تحت نظر قرار داده و این نشانهها را در او ببینید.
مدت زمان ابتلا به سردرد میگرنی در سالمندان واحد نیست و از چندساعت تا چند روز طول میکشد. میگرن در سالمندان
چگونه از بروز سردردهای میگرنی در سالمندان جلوگیری کنیم؟
اضطراب و استرس
داشتن اضطراب تأثیرات منفی بسیار زیادی بر مغز میگذارد. اضطراب تأثیراتی مانند کاهش توان یادگیری، اختلال وزن و افسردگی را در پی دارد. یکی از مهمترین عوارض اضطراب و استرس بالا بردن احتمال ابتلا به میگرن است. سعی کرده تا حد امکان استرس سالمندان را کنترل کرده و شرایطی برایشان فراهم کنید تا احساس امنیت کنند. اگر استرس سالمند غیرقابل مهار است به یک مشاور مراجعه کرده تا چندین جلسه برای کنترل استرس بگذرانند. چگونه از بروز سردردهای میگرنی در سالمندان جلوگیری کنیم؟
داشتن رژیم غذایی سالم
تأثیر داشتن رژیم غذایی سالم بر روح و روان سالمندان با اطمینان اثبات شده است. آزمایشهای زیادی وجود دارند که رژیم غذایی سالم را مورد بررسی قرار داده و پزشکان بسیاری توصیه کردهاند. یک رژیم غذایی مناسب برای سالمندان باید مقدار مناسب پروتئین، چربیهای سالم مانند زیتون، کربوهیدرات و فیبر داشته باشد و با کاهش دادن مقدار مصرفی هرکدام از این موارد بدن سالمندان دچار فقر میشود. داشتن رژیم غذایی سالم برای سالمندان باعث کاهش ابتلا به میگرن و سردرد میشود. بدن با استفاده از این مواد در حالت قوی و بهینهای قرار دارد و کمتر دچار مشکل میشود. خوردن فست فود و غذاهای فرآوری شده بدترین انتخاب ممکن برای آنان است. مصرف میوه، حبوباب، سبزیجات، انواع آجیل بهترین انتخابهای ممکن است.
تأمین ویتامین و املاح مورد نیاز بدن
ویتامین و املاح مورد نیاز بدن را تأمین کنید چرا که باعث میشوند سیستم ایمنی سالمندان به بالاترین حد خود برسد. برای اینکه بدانید سالمندان مواد مغذی مورد نیاز را به مقدار لازم دارند نیاز است آزمایش و چکاپ انجام دهید. سپس پزشک با توجه به فقر ویتامین و املاح داروها و قرصهای مکمل و تقویتی تجویز میکند. مصرف این داروها بهینه شدن کارایی بدن را در پی داشته که باعث میشود کمتر به دردهای عصبی و میگرنی دچار شوند. میگرن در سالمندان
زندگی در مکانی آرام و امن
آرامش اصلیترین لازمهی این دوران است. انسانها در این سنین تحت تأثیر کوچکترین سروصدا، نور شدید و.. قرار میگیرند و نیاز دارند تا این عوامل در حد ممکن حذف شوند. اگر آرامش و امنیت فیزیکی و روحی آنان تأمین نشود زمینهساز مشکلاتی من جمله میگرن و افسردگی میشود. میگرن در سالمندان
شناخت رفتارها و عاداتهای سالمند
در برخی مواد ممکن است میگرن پس از یک اتفاق خاص، خوردن یک غذای خاص مانند شکلات و… روی دهد. سعی کنید رفتارهای سالمند را زیر ذره بین قرار دهید. به این موضوع توجه کنید که در چه ساعاتی از روی و به چه مدت میگرن به اوج خود میرسد و در چه شرایطی درد آن کاهش مییابد. تعداد حملههای میگرنی در هفته را یادداشت کنید و ارتباط آن را با احوالات روحی سالمند بسنجید. شاید در این تحلیلها به نقطهای رسیدید که علت اصلی بروز میگرن را کشف کردید. در این صورت میتواند با کنترل محرک از بروز درد جلوگیری کنید. میگرن در سالمندان
دوری از دخانیات
استعمال دخانیات مانند سیگار به خودی خود برای سالمندان آسیب زا است و اوضاع نامساعدی برای سیستم تنفسی آنها فراهم میآورد؛ اما این تنها آسیب دخانیات نیست. دخانیات درد میگرن را تشدید میکند. دخانیات میتواند فشار دردهای میگرنی را حتی دو برابر کند. آسیبهایی که این مواد به بدن میزنند در سالمندان به راحتی ترمیم نمیشود و مشکلات زیاد دیگری من جمله عدم تمرکز، آسیب به شش، آسیب به دهان و دندان را نیز در پی دارد. میگرن در سالمندان
ورزش و نرمش
سالمندان میتوانند با انجام ورزش و نرمش متناسب با اوضاع جسمیشان میگرن را کنترل کنند. ورزش سیستم ایمنی و عصبی را تا حد زیادی تقویت میکند بنابراین تا حد زیادی افراد مسن را از شر دردهای میگرنی در امان نگه میدارد. میگرن در سالمندان