یادداشتی بر پديده سالمندي
یادداشتی بر پديده سالمندي
به گزارش روابط عمومی بنیاد فرهنگ سالمندی، دکتر امیر عظیمی دكتري جامعه شناسي فرهنگي، مدرس دانشگاه و پژوهشگر اجتماعي در یادداشتی به بیان پدیده سالمندی پرداخت و از اهمیت آن گفت. یادداشتی بر پديده سالمندي
وی در این یادداشت بیان داشت: سالمندی از نظر زيست شناختي به فردي اطلاق مي شود كه بالاي 60 تا 65 سن داشته باشد. سالمندي مهم ترين پديده قرن بيست و بيست يكمي است(انجمن روان شناختي آمريكا، 2015). به باور مارتين كولي، فرايند مدرنيته در جوامع اروپايي در سه قرن اخير به نهادينه شدن جريان زندگي انجاميده است به اين معنا كه در تعريف مراحل زندگي، سن به لحاظ زماني از اهميت بالايي برخوردار شده است و موجب شد تا مسير زندگي هنجارمند بشود.
مسئله سالمندي امروزه به ويژه در جهان توسعه يافته يك واقعيت اساسي است كه اذهان اجتماعي را به خود مشغول داشته است. به طوري كه پايان قرن بيستم يعني سال 1999 را سال جهاني سالمندان نام نهاده اند. جمعيت سالمندان درآستانه ورود به قرن بيست و يكم از 600ميليون نفر به يك ميليارد و دويست ميليون يعني دو برابر در سال 2025 خواهد رسيد.(الكساندر و همكاران، 2014).
یادداشتی بر پديده سالمندي
در ايران نيز طي آخرين سرشماري در سال 1395نشان داد كه از جمعيت 79 ميليون نفري، حدود 4ميليون و دويست و پنجاه هزار نفر از ايرانيان سالمندان بالاي 60 سال را تشكيل مي دهند(مركز آمار ايران، 1395). كشور در سال 2050 سالخوردگانش به بيش از 26 ميليون نفر و نسبت آن با كل جمعيت حدود 23درصد خواهد رسيد(سام و همكاران، 1391)
نرخ رشد فزاينده سالمندي در جامعه ما موجب توجه ويژه از سوي جامعه شناسان و جمعيت شناسان به عنوان يك مسئله ي اجتماعي كه به تدريج اگر سياست گذاري و برنامه ريزي متناسب از سوي دست اندركاران امور اتخاذ نگردد چه بسا احتمال تبديل شدن آن به معضل اجتماعي وجود دارد که می تواند همانند پدیده جوانی در کشور با بحران های زیادی مواجه بوده است بر بحران ها و پیامدهای خطرناک جامعه ایران اضافه گردد.
پديده¬ي سالمندي دركنار تغييرات فيزيولوژيكي و زيست شناختي در جسم فرد، همانند پديده¬ي كودكي و جواني به عنوان يك پديده¬ي اجتماعي نيز به شمار می رود كه حاصل فرايند مدرنيته در جوامع است. از اواخر قرن نوزدهم و بيستم به اين سو با توجه به دگرگوني هاي عظيم اجتماعي همچون انقلاب های صنعتي اول تا چهارم که در آن بسر می بریم و تغييرات سريع در سبك زندگي و شغلي افراد و جابجايي هاي جمعيتي از نظر جايگاه اجتماعي افراد، سالمندي نيز همانند پديده جواني و كودكي مورد توجه خاص قرار گرفته است.
پديده سالمندي به عنوان يك واقعيت عینی اجتماعي عمدتا ناشي ارتقاي شاخص¬ها و استانداردهاي بهداشتي، سطح سلامت و تغيير سبك زندگي و همچنين رشد سطح اميد به زندگي در جوامع امروزی است. یادداشتی بر پديده سالمندي
یادداشتی بر پديده سالمندي
در نتيجه اين پديده مهم فرايند زندگي، همانند ساير واقعيت¬هاي اجتماعي در جوامع مختلف بايستي مورد توجه ويژه سياست¬گذاران و برنامه¬ريزان اجتماعي، فرهنگي و اقتصادي و ساير فعالان اجتماعي و فرهنگي جامعه قرارگيرد تا از بروز بحران¬ها و مسائل اجتماعي ناشي از اين پديده پيش گيري¬هاي لازم به عمل آيد. یادداشتی بر پديده سالمندي
به اميد اين كه اين نوشته حداقل هشداري باشد براي دست اندركاران امور و ذي مدخلان م اين واقعيت مهم اجتماعي كه در افكاري عمومي و فضاي اجتماعي كشور زمزمه¬هاي بحراني شدن آن به گوش مي رسد، اگر گوش شنوايي باشد.