مولتیپل اسکلروزیس یا بیماری ام اس در سالمندی
بیماری ام اس در سالمندی
مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری عصبی و مادام العمر است که می تواند قسمت هایی از مغز و یا نخاع را تحت تأثیر قرار دهد.
اگرچه بیماری ام اس به طور معمول در افراد 20 تا 30 ساله تشخیص داده می شود ، اما در هر مرحله از زندگی ممکن است ایجاد شود. همچنین در زنان حدود دو تا سه برابر احتمال ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس وجود دارد.
ما در این مقاله سعی می کنیم اطلاعات بیشتری در مورد مولتیپل اسکلروزیس – از جمله علل ، علائم ، درمان ها و نحوه زندگی با این بیماری به شما ارائه کنیم.
مولتیپل اسکلروزیس چیست؟ بیماری ام اس در سالمندی
مولتیپل اسکلروزیس نوعی بیماری عصبی است که می تواند بسیاری از قسمت های بدن انسان از جمله مغز و نخاع شما را تحت تأثیر قرار دهد. این یک بیماری مادام العمر است که می تواند مشکلات جدی معلولیت را برای مبتلایان ایجاد کند.
انجمن MS جهانی این بیماری را به روش زیر تعریف می کند:
در بیماری ام اس ، سیستم ایمنی بدن شما که به طور معمول به مقابله با عفونت ها کمک می کند ، میلین را برای یک بدن خارجی اشتباه گرفته و به آن حمله می کند. این به میلین آسیب می رساند و آن را از الیاف عصبی ، چه کمی و چه به طور کامل ، از بین می برد و جای زخم هایی به نام ضایعات یا پلاک باقی می ماند. این آسیب پیام هایی را که در امتداد رشته های عصبی حرکت می کنند ، مختل می کند – آنها می توانند سرعت خود را کم کنند ، تحریف شوند یا اصلاً عبور نکنند. “
دو نوع ام اس وجود دارد: بیماری ام اس در سالمندی
- MS – عود کننده – بهبودی – بیش از هشت نفر از هر 10 بیمار مبتلا به این بیماری را درگیر می کند. در کسی که به این نوع بیماری مبتلا است ، در دوره هایی علائم جدید پیدا کرده یا شدیدتر می شود که به عنوان عود شناخته می شوند. این علائم به طور معمول در طی چند روز بدتر می شوند ، روزها تا هفته ها تا ماه ها ادامه می یابند ، و سپس در یک دوره زمانی مشابه به آرامی بهبود می یابند.
- بیماری ام اس پیشرونده اولیه – از هر 10 فرد مبتلا فقط به بیش از یک نفر مبتلا می شود. علائم به تدریج در طی چندین سال شدیدتر شده و تجمع می یابند و هیچ دوره بهبودی ندارند ، اگرچه افراد اغلب دوره هایی دارند که به نظر می رسد وضعیت آنها تثبیت می شود.
انجمن MS تخمین می زند که هر ساله 5000 نفر بیشتر مبتلا می شوند. در حقیقت ، از هر 600 نفر یک نفر مبتلا به ام اس است – این تقریباً 14 نفر در روز است. از نظر شدت بیماری ، میانگین امید به زندگی در افرادی که مبتلا به ام اس هستند ، اندکی کاهش می یابد.
علل
علت واقعی ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس خیلی روشن نیست ، با این حال گفته می شود که این بیماری در صورت بروز مشکلی در سیستم ایمنی بدن ایجاد می شود – باعث می شود به قسمت های سالم بدن حمله کند.
با ام اس ، سیستم ایمنی به لایه ای که سیستم عصبی مرکزی شما را احاطه کرده و از آن محافظت می کند ، حمله می کند ، که به عنوان غلاف میلین شناخته می شود. سپس غلاف آسیب دیده و می ترسد و باعث می شود پیام هایی که در طول سیستم عصبی حرکت می کنند ، مختل و کند شوند. کارشناسان بر این باورند که ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی در محرک این رفتار دخیل هستند.
این بیماری نمی تواند از والدین به فرزند به ارث برسد و هیچ ژنی وجود ندارد که بتواند آن را ایجاد کند. این بیماری ممکن است بیش از یک بار در یک خانواده ظاهر شود اما تنها 1.5٪ احتمال ابتلا به بیماری مولتیپل اسکلروزیس در کودک در هر یک از والدین آنها وجود دارد (یکی از 67). همچنین اگر برادر یا خواهرتان به این بیماری مبتلا شده باشد ، فقط 2.7٪ احتمال ابتلا به این بیماری را دارید.
از نظر زیست محیطی مشخص شده است که بیماری مولتیپل اسکلروزیس در کشورهای گرمسیری نزدیک به خط استوا کمتر دیده می شود ، که در همه آنها آفتاب زیادی دیده می شود. این بیماری در کشورهای دورتر از خط استوا ، مانند انگلستان ، بیشتر مشاهده می شود. همچنین در کشورهایی مانند کانادا ، آمریکا ، اسکاندیناوی ، استرالیای جنوبی و نیوزیلند رایج است.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد موارد زیر نیز می تواند خطر ابتلا به مولتیپل اسکلروزیس را افزایش دهد:
- ویروس ها و باکتری ها. بیماری ام اس در سالمندی
- سطح پایین ویتامین D ، به ویژه قبل از بزرگسالی. بیماری ام اس در سالمندی
- سیگار کشیدن ، به دلیل مواد شیمیایی موثر بر سیستم ایمنی بدن شما. بیماری ام اس در سالمندی
- چاقی ، به دلیل وزنی که باعث می شود سیستم ایمنی بدن شما بیش از حد فعال شود. بیماری ام اس در سالمندی
علائم
حمله به سیستم عصبی شما می تواند علائم مختلفی ایجاد کند که در افراد مختلف متفاوت است. علائم می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تاری دید. بیماری ام اس در سالمندی
- سفتی عضله بیماری ام اس در سالمندی
- مشکلات تعادل بیماری ام اس در سالمندی
- مشکل راه رفتن. بیماری ام اس در سالمندی
- خستگی. بیماری ام اس در سالمندی
- بی حسی / سوزن سوزن شدن در قسمت های بدن. بیماری ام اس در سالمندی
- مشکلات تفکر ، یادگیری و برنامه ریزی. بیماری ام اس در سالمندی
- مسائل مربوط به کنترل مثانه. بیماری ام اس در سالمندی
یکی از علائم شایع و دردسرساز ام اس ، خستگی است. کسانی که به این بیماری مبتلا هستند غالباً این احساس را “احساسی طاقت فرسا و فرسودگی به معنای تلاش برای انجام حتی ساده ترین فعالیت ها” توصیف می کنند.
کاهش بینایی می تواند تقریباً از هر چهار مورد یک مورد اتفاق بیفتد. اولین علامت این مسئله زمانی است که با یکی از چشمان خود مشکلی دارید ، جایی که ممکن است هنگام حرکت چشم خود دچار از دست دادن بینایی ، کوری رنگ ، درد چشم و چشمک زدن نور شوید.
نوع علائم شما ، همراه با شدت و مدت زمان می تواند به نوع MS شما بستگی داشته باشد. مبتلایان به ام اس پیشرونده اولیه علائم خود را به تدریج بدتر و در طی سالهای متمادی تجمع می یابند.
مبتلایان به ام اس عود کننده-عود کننده ، دچار اپیزودها یا علائم جدید یا بدتر می شوند که می تواند هفته ها به ماه ها ادامه داشته باشد تا اینکه در دوره زمانی مشابه به آرامی بهبود یابد.
تشخیص
با توجه به تعداد علائمی که می تواند به این بیماری مرتبط باشد ، تشخیص مولتیپل اسکلروزیس برای پزشک یک کار دشوار است. در بعضی موارد ، به دلیل اینکه علائم و نشانه های اولیه برای همه متفاوت است ، تشخیص می تواند چندین ماه طول بکشد.
اگر اعتقاد دارید که علائمی در رابطه با این بیماری دارید ، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. شما باید در مورد علائم خود ، با جزئیات کافی با پزشک خود صحبت کنید تا وی تا آنجا که ممکن است درباره پرونده شما دانش داشته باشد.
هیچ آزمایش واحدی نمی تواند این بیماری را تشخیص دهد و اگر تنها یک حمله “از علائم MS مانند” داشته باشید ، ممکن نیست که بتوان آن را تشخیص داد. تشخیص می تواند با اطمینان حداقل در صورت وجود حداقل دو حمله جداگانه انجام شود ، اگرچه این ممکن است شامل نشانه هایی از حمله به اسکن MRI باشد که ممکن است متوجه نشوید.
رفتار
در حال حاضر هیچ درمانی برای مولتیپل اسکلروزیس وجود ندارد اما تعدادی از روش های درمانی وجود دارد که می تواند به کنترل وضعیت کمک کند. درمان های موجود به علائم خاص بیماری شما بستگی دارد و می تواند شامل موارد زیر باشد:
- داروی استروئیدی برای درمان عود بیماری. بیماری ام اس در سالمندی
- درمان های اصلاح کننده بیماری برای کاهش تعداد عودها. بیماری ام اس در سالمندی
- درمان خاص برای علائم فردی MS. بیماری ام اس در سالمندی
همچنین ممکن است درمان های اصلاح کننده بیماری به کاهش یا کاهش بدتر شدن کلی معلولیت ام اس در افراد مبتلا به ام اس عود کننده و عود کننده کمک کند.
طبق انجمن MS ، تغییرات زیادی در سبک زندگی نیز وجود دارد که می تواند برای بهبود برخی از علائم شما ایجاد شود. این شامل شرکت در ورزشهای منظم ، از جمله ورزشهای هوازی ، تقویت کننده ، کششی و ایستادن است.
فیزیوتراپی همچنین می تواند برای کمک به بهبود حرکت و سایر عملکردهای بدن شما ، با یک رژیم غذایی مبتنی بر تغذیه مفید باشد و همچنین به بدن شما اجازه می دهد تا در حد بالقوه خود کار کند.
زندگی با ام اس
اگرچه لازم است زندگی روزمره خود را تطبیق دهید ، اما زندگی طولانی و فعال برای افراد مبتلا امکان پذیر است. پس از تشخیص ، مهم است که با تیم پاسخ خود یک بررسی جامع از مراقبت های دریافتی خود داشته باشید. به شما این امکان را می دهد که در مورد روش های درمانی خود ، هر مشکلی که دارید و هرگونه پشتیبانی بعدی که ممکن است لازم داشته باشید صحبت کنید.
داشتن یک سبک زندگی سالم نیز بسیار مهم است. هیچ رژیم غذایی خاصی وجود ندارد که ثابت کند روند پیشرفت بیماری را کاهش می دهد ، اما یک رژیم غذایی سالم و متعادل کلی می تواند به کنترل هرگونه خستگی یا مشکلات یبوست کمک کند.
انجمن MS توصیه می کند که موارد زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید:
- پروتئین بیماری ام اس در سالمندی
- کربوهیدرات ها و قندها. بیماری ام اس در سالمندی
- چربی ها بیماری ام اس در سالمندی
- فیبر بیماری ام اس در سالمندی
- ویتامین ها و مواد معدنی. بیماری ام اس در سالمندی
- مایعات بیماری ام اس در سالمندی
در کنار یک رژیم غذایی سالم ، همچنین مهم است که سعی کنید تا آنجا که از نظر جسمی ممکن است ورزش کنید. ورزش می تواند به مدیریت برخی از علائم مانند خستگی ، تعادل و راه رفتن کمک کند. این امر همچنین به بهبود خلق و خوی عمومی ، سلامت کلی شما و همچنین تحرک و فعال ماندن در ابتلا به بیماری ام اس کمک می کند.
به یاد داشته باشید
اگر قصد دارید در نوعی ورزش شرکت کنید تا سرعت خود را کم کم شروع کنید و خیلی زود به خود فشار نیاورید. همچنین داشتن ورزش در حین ورزش بسیار مهم است زیرا بسیاری از افراد مبتلا به ام اس به گرما حساس هستند.
شما باید از استخرهای بیش از حد گرم خودداری کنید و جلسات خود را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید ، و برای نوشیدن نوشیدنی های یخی استراحت کنید.