بیماری زونا در سالمندان
ما در این بخش سعی خواهیم کرد درباره بیماری زونا در سالمندان توضیحات کاملی ارائه دهیم. زونا، یک عفونت ویروسی است که باعث به وجود آمدن ضایعات پوستی و زخمهای دردناکی در فرد میشود و در صورتی که به موقع درمان نشود میتواند برای فرد مشکلات و عوارضی جدی را در پی داشته باشد.
آنچه در این صفحه درباره بیماری زونامی خوانید :
زونا چیست ؟
زونا، یک عفونت ویروسی است که باعث به وجود آمدن ضایعات پوستی و زخمهای دردناکی در فرد میشود و در صورتی که به موقع درمان نشود میتواند برای فرد مشکلات و عوارضی جدی را در پی داشته باشد.
زونا یک بیماری است که بر اعصاب شما تأثیر می گذارد . این می تواند باعث سوزش ، درد ( تیر کشیدن ) ، سوزن سوزن شدن ، خارش و یا همچنین بثورات و تاول شود .
ممکن است در کودکی مبتلا به آبله مرغان شده باشید . زونا در اثر همین ویروس یعنی ویروس واریسلا زوستر ( VZV ) ایجاد می شود . بعد از بهبودی از آبله مرغان ، ویروس در بعضی از سلولهای عصبی شما به زندگی خود ادامه می دهد . البته این ویروس به دلیل غیرفعال بودن قابل شناسایی نیست .
در حقیقت ، اکثر بزرگسالان در بدن خود با VZV زندگی می کنند اما علائم بیماری زونا را بروز نمی دهد . تنها برای حدود یک نفر از هر سه بزرگسال ، ویروس دوباره فعال می شود . اما اینباربجای آبله مرغان ، زونا بروز می کند . هنوز کاملاً مشخص نشده که چه چیزی باعث می شود ویروس از حالت غیرفعال به حالت فعال برسد .
داشتن زونا به معنای ابتلا به بیماری زمینه ای دیگری نیست .
چگونه زونا می گیرید ؟ بیماری زونا در سالمندان
هرکسی که مبتلا به آبله مرغان بوده است ، VZV در بدن خود دارد و در معرض خطر ابتلا به زونا قرار دارد . در حال حاضر ، هیچ راهی برای دانستن اینکه چه کسی و چگونه به این بیماری مبتلا می شود وجود ندارد . اما ، برخی از موارد این احتمال را بیشتر می کند :
- بزرگسالی : با افزایش سن خطر ابتلا به زونا افزایش می یابد . افراد ممکن است با پیر شدن ، در مبارزه با عفونت ها زمان سخت تری داشته باشند . حدود نیمی از موارد زونا در بزرگسالان 60 ساله یا بالاتر اتفاق می افتد که البته شانس ابتلا به زونا در 70 سالگی بیشتر می شود .
- مبارزه با عفونت ها : سن می تواند بر سیستم ایمنی بدن شما تأثیر بگذارد . یک عفونت HIV ، سرطان ، نور بیش از حد خورشید یا داروهای پیوند عضو یا حتی استرس یا سرماخوردگی می تواند سیستم ایمنی بدن شما را برای مدتی تضعیف کند . همه اینها می تواند شما را در معرض خطر زونا قرار دهد .
آیا زونا یک بیماری مسری است ؟
زونا بیماری مسری نیست . این بیماری از کسی به شما سرایت نمیکند . اما ، شما می توانید آبله مرغان را از کسی که دارای زونا است ، بگیرید . بنابراین ، اگر تا به حال آبله مرغان را تجربه نکرده اید ، سعی کنید از هر کسی که زونا دارد دوری کنید .
اگر زونا دارید ، سعی کنید از هرکسی که آبله مرغان نداشته یا ممکن است سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد ، دوری کنید .
علائم زونا چیست ؟
معمولاً زونا فقط در یک طرف بدن یا صورت و در یک ناحیه کوچک و نه در همه جای بدن ایجاد می شود . رایج ترین مکان برای زونا ، محلی است در اطراف شکم .
بیشتر افراد برخی از علائم زونا را بروز می دهند : بیماری زونا در سالمندان
- سوزش ، سوزن سوزن شدن یا بی حسی پوست بیماری زونا در سالمندان
- احساس مریضی – لرز ، تب ، معده ناراحت یا سردرد بیماری زونا در سالمندان
- تاول های پر از مایع بیماری زونا در سالمندان
- پوستی که به لمس حساس است بیماری زونا در سالمندان
- خارش خفیف تا درد شدید
بسته به جایی که زونا ایجاد می شود ، می تواند باعث علائمی مانند سکسکه یا حتی از بین رفتن بینایی نیز شود .
در برخی افراد ، علائم زونا خفیف بروز می کند . ممکن است فقط خارش داشته باشند . برای برخی دیگر ، زونا باعث ایجاد درد شدید می شود که از ملایم ترین لمس یا یک نسیم ساده بوجود می آید .
سیر بیماری زونا چقدر طول می کشد ؟
در بیشتر موارد زونا 3 تا 5 هفته طول می کشد . زونا از الگویی شبیه روش زیر پیروی می کند :
- اولین نشانه اغلب درد ، سوزش یا سوزن سوزن شدن است . گاهی اوقات ، شامل بی حسی یا خارش یک طرف بدن هم می شود . بیماری زونا در سالمندان
- حدود 1 تا 5 روز پس از احساس سوزن سوزن شدن یا سوزش روی پوست ، بثورات قرمز رنگ ظاهر می شود .
- چند روز بعد ، بثورات به تاول های پر از مایع تبدیل می شوند .
- حدود یک هفته تا 10 روز پس از آن ، تاول ها خشک می شوند و پوسته پوسته می شوند .
- چند هفته بعد ، جای زخم پاک می شود .
اکثر مردم فقط یک بار زونا را می گیرند . اما ، بیش از یکبار گرفتن هم امکان پذیر است .
دردهای طولانی مدت و سایر مشکلات پایدار
پس از از بین رفتن بثورات زونا ، برخی از افراد ممکن است با درد مداوم به نام نورالژی بعد از تبخال یا PHN رها شوند . درد در ناحیه ای که بثورات دیده می شود احساس می شود . برای برخی از افراد ، PHN طولانی ترین و بدترین قسمت زونا است . هرچه سن شما در هنگام ابتلا به زونا بیشتر باشد، احتمال ابتلا به PHN بیشتر است .
درد PHN می تواند باعث افسردگی ، اضطراب ، بی خوابی و کاهش وزن شود . برخی از افراد مبتلا به PHN به سختی می توانند فعالیت های روزمره خود را مانند لباس پوشیدن ، پخت و پز و غذا خوردن انجام دهند . در صورت بروز هر یک از این مشکلات با پزشک خود مشورت کنید .
داروهایی وجود دارد که ممکن است به PHN کمک کند . استروئیدها ممکن است درد را کاهش داده و زمان بیمار شدن را کوتاه کنند . مسکن ها ، داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج ها نیز ممکن است درد را کاهش دهند . معمولاً PHN با گذشت زمان بهتر می شود .
بیماری زونا
برخی از افراد مشکلات دیگری دارند که پس از پاک شدن زونا ادامه دارد . به عنوان مثال ، تاول های ناشی از زونا می توانند عفونی شوند . همچنین ممکن است جای زخم بر روی پوست بماند . مهم است که ناحیه را تمیز نگه دارید و سعی کنید تاول ها را نترکانید . پزشک شما می تواند در صورت لزوم درمان آنتی بیوتیکی را تجویز کند .
در صورت مشاهده تاول در صورت خود ، سریعاً به پزشک مراجعه کنید – این یک مشکل فوری است . تاول های اطراف یا در چشم می توانند باعث آسیب دیدگی یا نابینایی چشم شوند . افت شنوایی ، فلج مختصری در صورت یا به ندرت تورم مغز ( آنسفالیت ) نیز می تواند رخ دهد .
اگر احتمال زونا می دهید حتما به پزشک مراجعه کنید
اگر فکر می کنید ممکن است زونا داشته باشید ، در اسرع وقت با پزشک خود مشورت کنید . مهم است که پزشک خود را حداکثر 3 روز پس از شروع بثور مشاهده کنید . پزشک تایید خواهد کرد که در شما زونا وجود دارد یا نه و می توانید یک برنامه درمانی تهیه کنید . اگر شرایطی دارید که سیستم ایمنی بدن را تضعیف می کند ، پزشک ممکن است آزمایش زونا را تجویز کند . بیماری زونا در سالمندان
آزمایش زونا همچنین می تواند به پزشکان در تشخیص زونا در افرادی که بثوراتی ندارند ، کمک کند . اگرچه درمانی برای زونا وجود ندارد ، اما درمان زود هنگام با داروهایی که با ویروس می جنگند می تواند به خشک شدن تاول کمک کند و درد شدید را محدود کند . زونا را اغلب می توان در خانه درمان کرد . افرادی که مبتلا به زونا هستند به ندرت نیاز دارند در بیمارستان بمانند . بیماری زونا در سالمندان
آیا باید واکسن زونا را تزریق کرد ؟
واکسن زونا امن و آسان است، و ممکن است شما را از گرفتن زونا و PHN مراقبت کند . بزرگسالان سالم در سنین 50 و بالاتر باید با واکسن زونا واکسینه شوند . در دو دوز ، از فاصله 2 تا 6 ماه تجویز می شود .
شما می توانید واکسن زونا را در مطب پزشک و برخی داروخانه ها دریافت کنید . بیماری زونا در سالمندان
اگر به زونا مبتلا شدید چه کاری باید انجام دهید ؟
اگر زونا دارید ، در اینجا نکاتی وجود دارد که به شما کمک می کند احساس بهتری داشته باشید : بیماری زونا در سالمندان
- استراحت زیادی داشته باشید و وعده های غذایی متعادل بخورید .
- تمرینات ساده ای مثل کشش یا راه رفتن را امتحان کنید . قبل از شروع روال جدید ورزش با پزشک خود مشورت کنید . بیماری زونا در سالمندان
- برای تسکین درد و کمک به خشک کردن تاول ها ، یک دستمال خنک را روی تاول های خود قرار دهید . بیماری زونا در سالمندان
- کارهایی انجام دهید که ذهن شما را از درد دور کند . به عنوان مثال ، تماشای تلویزیون ، خواندن ، صحبت با دوستان ، گوش دادن به موسیقی آرامش بخش یا کار کردن در یک سرگرمی که دوست دارید .
- از استرس خودداری کنید . این می تواند درد را بدتر کند . بیماری زونا در سالمندان
- لباس هایی با پارچه طبیعی و گشاد بپوشید . بیماری زونا در سالمندان
- احساسات خود را در مورد درد خود با خانواده و دوستان به اشتراک بگذارید . بیماری زونا در سالمندان
همچنین می توانید شیوع ویروس را با استفاده از این موارد محدود کنید :
- لمس نکردن و خراشیدن بثورات
- شستن دستها اغلب
بیماری زونا در سالمندان