همیشه از دغدغه های سالمندان و حتی خانواده های آنان رانندگی صحیح در سالمندی است. بنا به دلایل مختلف و ضعف تدریجی بدن در این دوره مهم است که بتوانیم به حفظ رانندگی صحیح در این دوران بیاندیشیم.
در این صفحه در خصوص نحوه صحیح رانندگی در دوران سالمندی می خوانید: صحیح رانندگی
آیا تاکنون نگران رانندگی خود بوده اید؟ آیا خانواده یا دوستانتان ابراز نگرانی کرده اند؟ ممکن است تغییر در سلامت شما به مرور زمان بر مهارت رانندگی شما تأثیر بگذارد. خطر نکنید که به خودتان یا دیگران آسیب بزنید. در مورد هرگونه نگرانی که درباره سلامتی و رانندگی دارید با پزشک خود مشورت کنید .
با افزایش سن ، ممکن است مفاصل شما سفت و ماهیچه های تان ضعیف شود. آرتریت ، که در بین افراد مسن شایع است ، ممکن است بر توانایی رانندگی شما تأثیر بگذارد. این تغییرات باعث می شود چرخش سر شما به عقب سخت شده ، نتوانید فرمان را سریع بچرخانید یا با خیال راحت ترمز کنید. صحیح رانندگی
نکات رانندگی ایمن:
- اگر به نظر می رسد درد دارید، سفتی یا ورم مفاصل در رانندگی بروز می کند ، به پزشک مراجعه کنید .
- در صورت امکان با ماشین های دارای گیربکس اتوماتیک ، فرمان برقی ، ترمزهای ABS و آینه های بزرگ رانندگی کنید.
- از نظر جسمی فعال بوده یا ورزش کنید تا قدرت و انعطاف پذیری خود را حفظ کرده و حتی بهبود بخشید .
- در صورت بروز مشکلات در پاها ، به فکر کنترل دستی برای پدال گاز ، ترمز و کلاج باشید.
مشکل در دیدن
بینایی شما می تواند با افزایش سن تغییر کند. شاید دیدن افراد ، چیزها و حرکات خارج از دید مستقیم شما دشوارتر باشد. خواندن علائم خیابان یا ترافیک یا حتی شناخت مکانهای آشنا ممکن است طولانی تر شود. در شب ، ممکن است در دیدن واضح چیزها مشکل داشته باشید. انعکاس نور چراغهای جلو دیگر ماشین ها یا چراغ های خیابانی می تواند یک مشکل باشد. بسته به زمان روز ، ممکن است جهت تابش نور خورشید بینایی شما را کم کند.
بیماری های چشمی مانند گلوکوم ، آب مروارید و دژنراسیون ماکولا و همچنین برخی داروها نیز می توانند باعث مشکلات بینایی شوند. صحیح رانندگی
نکات رانندگی ایمن:
- اگر 65 سال یا بیشتر سن دارید ، هر سال به چشم پزشک خود مراجعه کنید. سؤال کنید که آیا روش هایی برای بهبود بینایی وجود دارد یا خیر.
- اگر به عینک یا لنزهای تماسی نیاز دارید تا در حین رانندگی از فاصله دور ببینید ، حتماً نسخه شما به روز و صحیح باشد. همیشه هنگام رانندگی آنها را استفاده کنید.
- اگر در تاریکی مشکل دارید ، در شب رانندگی نکنید. سعی کنید در هنگام طلوع آفتاب و غروب خورشید از رانندگی خودداری کنید ، زیرا خورشید می تواند مستقیما در خط دید شما اثر گذار باشد.
مشکل در شنوایی
هرچه پیرتر می شوید ، شنوایی شما می تواند تغییر کند ، و توجه به هشدارها ، آژیرها و حتی صداهایی که از اتومبیل شخصی شما ناشی می شود ، سخت تر می شود. کاهش شنوایی می تواند مشکلی ایجاد کند زیرا این صداها هنگام خطر به شما هشدار می دهند که ممکن است نیاز به کنار زدن یا خارج شدن از مسیر داشته باشید.
نکات رانندگی ایمن:
- شنوایی خود را حداقل هر 3 سال یک بار بعد از سن 50 سالگی بررسی کنید. صحیح رانندگی
- در مورد نگرانی هایی که در مورد شنیدن با پزشک دارید صحبت کنید. ممکن است مواردی باشد که بتوان به آن کمک کرد.
- سعی کنید در حین رانندگی داخل خودرو را تا حد ممکن ساکت نگه دارید.
کم شدن زمان واکنش سریع و رفلکس ها
هرچه پیرتر می شوید ، رفلکس های شما کندتر می شوند و ممکن است مانند گذشته به همان سرعت واکنش نشان ندهید. ممکن است دریابید که فاصله کمتری دارید و انجام دو کار به طور همزمان برای شما دشوارتر بتشد. مفاصل خشک یا عضلات ضعیف نیز می توانند حرکت سریع را سخت تر کنند. از دست دادن احساس یا خواب رفتن انگشتان دست و پاها می تواند فرمان یا استفاده از پدال های پا را دشوار کند. بیماری پارکینسون یا محدودیت های ناشی از سکته مغزی باعث می شود دیگر رانندگی شما ایمن نباشد.
نکات رانندگی ایمن:
- فضای بیشتری را بین ماشین خود و دیگران بگذارید.
- استفاده از ترمزها زودتر از قبل استفاده کنید.
- در حد امکان در مناطق کوهستانی و صعب العبور از رانندگی یا رانندگی طولانی مدت پرهیز کنید.
- اگر باید در یک اتوبان پر سرعت حرکت کنید ، در خط سمت راست رانندگی کنید. ترافیک با کندی بیشتری در آنجا حرکت می کند و به شما فرصت بیشتری می دهد تا تصمیمات رانندگی ایمن داشته باشید.
داروها می توانند بر رانندگی تأثیر بگذارند
آیا دارویی مصرف می کنید که احساس خواب آلودگی ، سبکی و یا هوشیارتر از حد معمول داشته باشد؟ آیا داروهای مصرفی شما نسبت به رانندگی هشداری دارند؟ بسیاری از داروها عوارض جانبی دارند که می توانند رانندگی را ناامن جلوه دهند. توجه داشته باشید که چگونه این داروها ممکن است رانندگی شما را تحت تأثیر قرار دهند.
نکات رانندگی ایمن:
- برچسب های دارویی را با دقت بخوانید. به دنبال هشدارها باشید.
- لیستی از تمام داروهای خود تهیه کنید و با پزشک یا داروساز خود در مورد چگونگی تأثیرگذاری در رانندگی شما صحبت کنید.
- اگر احساس سبکی یا خواب آلودگی ندارید رانندگی نکنید.
یک راننده مطمئن باشید
شاید شما از قبل بدانید که رانندگی در شب ، در بزرگراه یا در هوای بد برای شما مشکل است. برخی از رانندگان قدیمی هنگام گردش (به خصوص ساخت گردش به چپ) ، تغییر در خطوط ، عبور و استفاده از رمپهای بزرگراه نیز با مشکل روبرو هستند.
نکات رانندگی ایمن:
- مهارتهای رانندگی خود را توسط یک متخصص و آموزش دهنده رانندگی ، کاردرمانگر یا سایر متخصصین آموزش دیده بررسی کنید.
- یک دوره رانندگی مجدد طی کنید.
- وقتی شک دارید ، بیرون نروید. هوای بد مانند باران ، یخ یا برف می تواند رانندگی را برای هر کسی سخت کند. سعی کنید منتظر بمانید تا هوا بهتر شود یا از اتوبوس ، تاکسی یا سایر خدمات حمل و نقل عمومی استفاده کنید.
- از رفتن به مناطقی که برای رانندگی می تواند مشکل ایجاد کند ، خودداری کنید. به عنوان مثال مسیری را انتخاب کنید که از بزرگراه ها یا اتوبان های پر سرعت جلوگیری نگذرد. یا راهی پیدا کنید که خروجی و ورودی های کمتری داشته باشد.
- از پزشک خود بپرسید که آیا هر یک از بیماری ها یا داروهای شما ممکن است باعث شود رانندگی تان نا امن باشد. با هم ، می توانید طرحی را برای کمک به شما در رانندگی تهیه کنید و شاید تصمیم بگیرید که دیگر رانندگی نکنید.
آیا نگرانی در مورد رانندگی در دوران سالمندی دارید؟
آیا نگران یکی از اعضای سالمند خانواده یا یکی از دوستان در زمان رانندگی خود هستید؟ بعضی اوقات ، درک یک شخص بزرگتر برای شخص سالمند سخت است. به این موضوع باید توجه کرد.
اگر دیدن اینکه بدانید فرد بزرگتری می تواند همچنان رانندگی کند ، این علائم را بررسی کنید:
- تصادف های اخیر ایشان ، و دلایل آن
- افزایش برگه های جریمه یا هشدار در 2 سال گذشته.
- افزایش حق بیمه اتومبیل به دلیل رانندگی بد و خطرناک
- نظرات همسایگان یا دوستان در مورد رانندگی
- اضطراب رانندگی در شب
- موارد بهداشتی که ممکن است بر توانایی رانندگی تأثیر بگذارد ، از جمله مشکلات بینایی ، شنوایی و یا حرکتی
- شکایت در مورد سرعت ، تغییر ناگهانی خط یا اقدامات سایر رانندگان
- توصیه های پزشک برای اصلاح عادات رانندگی یا ترک رانندگی به طور کامل
آیا وقت آن است که رانندگی را ترک کنید؟
همه ما با هم فرق داریم. به همین دلیل ، راهی برای تعیین سن دقیقی وجود ندارد که همه باید رانندگی را در آن سال متوقف کنند. بنابراین ، چگونه می دانید که باید ترک رانندگی کرد؟ برای کمک به تصمیم گیری ، از خود بپرسید:
- آیا سایر رانندگان از من تواناتر هستند؟
- آیا من جدیدا تصادفات بیشتری داشته ام؟
- آیا گم می شوم ، حتی در خیابان هایی که می شناسم؟
- آیا دیدن اتومبیل یا افراد عبوری برایم سخت شده است؟
- آیا هنگام رانندگی حواسم پرت می شود؟
- آیا خانواده ، دوستان یا پزشک من گفته اند که نگران رانندگی من هستند؟
- آیا این روزها کمتر رانندگی می کنم زیرا به همان اندازه که قبلاً نسبت به رانندگی خود اطمینان داشتم ، اطمینان ندارم؟
- آیا برای ماندن در خط خود مشکلی ندارم؟
- آیا در جابجایی پایم بین گاز و پدال ترمز مشکلی ندارم یا گاهی اوقات این دو را اشتباه می گیرم؟
- آیا من در مورد رانندگی خودم از سوی یک افسر پلیس منع یا جریمه شده ام؟
اگر به هر یک از این سؤالات “بله” پاسخ داده اید ، ممکن است زمان آن رسیده باشد که با پزشک خود در مورد رانندگی صحبت کنید یا ارزیابی مجدد رانندگی کنید.