دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
در این صفحه در خصوص دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن در سالمندان مطالعه می کنید :
- دستگاه ادراری چیست و چگونه کار می کند ؟
- چرا مجاری ادراری مهم است ؟
- چه مقدار ادرار فرد ایجاد می کند ؟
دستگاه ادراری چیست و چگونه کار می کند ؟
مجاری ادراری سیستم زهکشی بدن برای از بین بردن ادرار است که از مواد زائد و مایعات اضافی تشکیل شده است . برای ایجاد ادرار طبیعی ، تمام قسمت های بدن در مجاری ادراری باید به طور صحیح با هم کار کنند .
کلیه ها : کلیه ها دو عضو به شکل لوبیا ، و حجم هر کدام به اندازه یک مشت است . آنها درست زیر دنده ها و در دو طرف ستون فقرات قرار دارند . همه روزه کلیه ها حدود 120 تا 150 کوارتز خون فیلتر می کنند تا حدود 1 تا 2 کوارت ادرار تولید کند . کلیه ها بطور شبانه روزی کار می کنند . فرد کنترل آنچه کلیه ها انجام می دهند را نم یتواند کنترل کند . دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
مجاری ادرار : مجاری ادرار لوله های نازکی از عضله هستند که طرفین مثانه قرار دارند و ادرار را از هر یک از کلیه ها به مثانه منتقل می کنند . دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
مثانه که بین استخوان لگن قرار دارد ، یک اندام توخالی ، عضلانی ، بادکنکی است که با پر شدن ادرار منبسط می شود . اگرچه فرد عملکرد کلیه را کنترل نمی کند ، اما می تواند زمان تخلیه را تعیین کند . تخلیه مثانه به عنوان ادرار شناخته می شود . مثانه ادرار را ذخیره می کند تا زمانی که فرد زمان و مکان مناسبی برای ادرار کردن پیدا کند . دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
مثانه طبیعی مانند یک مخزن عمل می کند و می تواند 1.5 تا 2 فنجان ادرار را در خود نگه دارد . اینکه هر چند وقت یکبار فرد نیاز به ادرار کردن دارد ، بستگی به این دارد که کلیه ها به چه سرعت ادرار تولید می کنند . عضلات دیواره مثانه در حالی که مثانه با ادرار پر می شود ، آرام می ماند . با پر شدن مثانه ، سیگنالهایی که به مغز ارسال می شوند به فرد می گویند که به زودی دستشویی پیدا کند . در هنگام دفع ادرار ، مثانه از مجرای ادرار ، که در انتهای مثانه قرار دارد ، تخلیه می شود .
دستگاه ادراری
سه مجموعه ی ماهیچه ای با هم مانند سد کار می کنند و ادرار را در مثانه تا رسیدن به سرویس بهداشتی برای تخلیه نگه می دارند .
اولین مجموعه ماهیچه های مجرای ادرار است . ناحیه ای که مجرای ادرار به مثانه می پیوندد ، گردن مثانه است . گردن مثانه ، که از مجموعه دوم عضلات معروف به اسفنکتر داخلی تشکیل شده است ، به ماندن ادرار در مثانه کمک می کند . مجموعه سوم ماهیچه ها ، عضلات کف لگن است که به اسفنکتر خارجی نیز گفته می شود ، که مجرای ادرار را محاصره و پشتیبانی می کند .
برای ادرار کردن ، مغز دیواره مثانه ماهیچه ای را سفت می کند و ادرار را از مثانه فشرده می کند . در همان زمان ، مغز به اسفنكترها علامت می دهد تا آرام شوند . هرچه اسفنکترها شل شوند ، ادرار از مثانه از مجرای ادرار خارج می شود .
چرا مجاری ادراری مهم است ؟
مجاری ادراری از آن جهت اهمیت دارد که مواد زائد و مایعات اضافی را از جریان خون فیلتر کرده و آنها را از بدن خارج می کند . کلیه های عادی و عملکردی باید :
- از تجمع مواد زاید و مایعات اضافی در بدن جلوگیری کنند دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
- سطح الکترولیتها ، مانند پتاسیم و فسفات را با ثبات حفظ کنند
- هورمونی را تنظیم کنند که به تنظیم فشار خون کمک کند دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
- گلبولهای قرمز بسازند
- استخوان ها را محکم نگه دارند دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن
مثانه و مجرای ادرار ، ادرار را از کلیه ها خارج کرده و تا زمان رها شدن آن از بدن آن را ذخیره می کنند .
هر فرد چه مقدار ادرار ایجاد می کند ؟
میزان ادرار تولید شده در هر فرد به عوامل بسیاری ، از جمله مقدار مایع و غذایی که فرد مصرف می کند و میزان مایعات از دست رفته در اثر عرق و تنفس بستگی دارد . برخی از داروها ، شرایط پزشکی و انواع مواد غذایی نیز می توانند بر میزان ادرار تولید شده تأثیر بگذارند . کودکان نسبت به بزرگسالان ادرار کمتری تولید می کنند . مقدار تولید شده به سن آنها بستگی دارد .
دستگاه ادراری و نحوه عملکرد آن