چاقی در سالمندی
چاقی در سالمندی
لطفا به این نکات دقت کنید:
- چاقی به عنوان چربی بیش از حد موجود در بدن تعریف می شود که تهدیدی برای سلامتی است.
- شاخص اندازه گیری برای چاقی شاخص توده بدنی (BMI) است. افراد با شاخص توده بدنی بالای 30 چاق شناخته شده و افراد با BMI بین 25 تا 30 دارای اضافه وزن بوده و چاق حساب نمی شود.
- عامل اصلی چاقی یا اضافه وزن دریافت بیشتر انرژی ناشی از غذا و نوشیدنی و فعالیت بدنی کمتر از میزان آن دریافت است. چاقی در سالمندی
- در در اغلب اوقات، یک رژیم غذایی کنترل شده همراه با ورزش منظم به شما در کاهش وزن و احساس سلامتی کمک می کند. چاقی در سالمندی
- چاقی در سنین مختلف تعریف متفاوتی نداشته و برای همگان منجمله سالمندان به یک شکل محاسبه می شود. چاقی در سالمندی
چاقی چیست؟
چاقی یا اضافه وزن به این معنی است که بیش از حد طبیعی در بدن چربی وجود دارد. چاقی فرد را در بالاترین محدوده وزنی تعریف شده (با توجه به جمیع شرایط وی) قرار می دهد و برای سلامتی مضر است. اما اضافه وزن همان وجود چربی اضافی در بدن است اما نه به حدی به مرز چاقی برسد. اضافه وزن نیز برای سلامتی مظر است اما به اندازه چاقی شدید نیست. چاقی در سالمندی
شیوع اضافه وزن و چاقی در ۷۳ کشور جهان طی سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۱۵ دو برابر و عوارض فاجعه بار آن بیش از ۲ میلیارد نفر ، معادل ۳۰ درصد افراد جهان را گرفتار کرده است. طبق آمار روند شیوع چاقی و اضافه وزن در ایران نیز بسیار خطرناک و هراس انگیز گزارش شده است.
چاقی در سالمندی
دکتر رضا ملکزاده، استاد ممتاز دانشگاه علوم پزشکی تهران با استناد به نتایج مطالعه جهانی « میزان شیوع و عواقب اضافه وزن و چاقی در کشورهای مختلف» که وی از نویسندگان همکار این مطالعه بوده است، با بیان این که 29 میلیون نفر در ایران، دارای چاقی و اضافه وزن هستند ، افزود : در سال ۱۹۸۰ (1359)، تعداد افراد چاق در ایران، معادل 2 میلیون نفر بوده که به 11 میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ (1394) رسیده و 5.5 برابر افزایش یافته است. همچنین تعداد افراد دچار اضافه وزن در ایران، طی همین دوره، از 5 میلیون نفر به ۱۸ میلیون نفر افزایش یافته و بیش از 3.5 برابر شده است. چاقی در سالمندی
چاقی یک موضوع مهم در جامعه و بخصوص در دوران سالمندی است. چاقی فقط یک اشکال ظاهری نیست ، زیرا خطر ابتلا به بیماری قلبی ، دیابت نوع 2 و سایر بیماری های جدی را در فرد افزایش می دهد . اصلاح عادات غذایی سالم و ورزش منظم می تواند به شما در کنترل چاقی کمک کند. در برخی موارد نیز پزشک ممکن است تجویز دارو یا جراحی را برای کمک به کاهش وزن توصیه کند. چاقی در سالمندی
چاقی در سالمندی
علائم چاقی چیست؟
مشهودترین نشانه چاقی چربی اضافی بدن است که معمولاً با BMI اندازه گیری می شود. BMI 30 یا بیشتر نشانگر چاقی است ، در حالی که BMI بین 25 تا 30 اضافه وزن محسوب می شود نه چاقی.
شما می توانید BMI خود را با استفاده از برخی فرمول ها محاسبه کنید. باید دقت داشت که اندازه شاخص توده بدنی در افراد مختلف با شرایط بدنی متفاوت با هم فرق می کند. بعنوان مثال افراد زیر 18 سال ، زنان باردار و افراد با نژادهای خاص اندازه گیری متفاوتی باید داشته باشند. بنابراین پیشنهاد این است که در این موارد با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت کنید.
چاقی در سالمندی ورزش سالمندی
چه عواملی باعث چاقی می شود؟
در اغلب موارد، چاقی به تدریج و با دریافت انرژی بیشتر از نیاز بدن و به مرور زمان اتفاق می افتد. غذا و نوشیدنی حاوی انرژی است (که با کیلوژول اندازه گیری می شود ) ، بدن آن انرژی را می سوزاند بخصوص در حین انجام فعالیت های بدنی. به طور متوسط هر فرد بالغ هر روز به 8700 کیلوژول کالری نیاز دارد و هر میزان انرژی اضافی مصرفی بیش از آن به عنوان چربی در بدن ذخیره می شود. به همین دلیل است که با گذشت زمان ، مصرف بیش از حد غذا و نوشیدنی بدون افزایش فعالیت منجر به افزایش وزن می شود.
چاقی در سالمندی
عوامل قابل کنترل
چاقی به تدریج از رژیم های غذایی نامناسب و انتخاب سبک زندگی ایجاد می شود ، مانند: چاقی در سالمندی
- خوردن مداوم غذای ناخواسته – وعده های غذایی فست فود ، کیک و شیرینی ، شیرینی ، گوشت های فرآوری شده و نوشیدنی های شیرین مملو از کیلوژول است. چاقی در سالمندی
- نوشیدن بیش از حد الکل ، که حاوی مقدار زیادی کالری است و هیچ فایده غذایی ندارد. چاقی در سالمندی
- اجتناب از فعالیت بدنی – بیش از نیمی از بزرگسالان به اندازه کافی فعالیت بدنی انجام نمی دهند. چاقی در سالمندی
دریافت کالری اضافه در بدن معمولا به این دلایل اتفاق می افتد: استرس ، کمبود روحیه ، کمبود انگیزه ، تغییر احساسات یا عدم دسترسی مناسب به گزینه های سالم (مثل محیط های ورزشی به دلایل مختلف).
علل دیگر
چاقی همچنین می تواند در نتیجه عوامل دیگری مانند:
- سابقه خانوادگی شما: عادت هایی که با آنها بزرگ شده و یا ژن هایی که از والدین خود به ارث برده اید.
- محیط پیرامون خود: غذایی در دسترس، محل کار و میزان و کیفیت خواب.
- متابولیسم شما: بدن شما چگونه و با چه میزان مصرفی، غذا را به انرژی تبدیل می کند.
- برخی شرایط پزشکی که باعث افزایش وزن می شوند ، مانند کم کاری تیروئید .
- برخی از داروها می توانند باعث افزایش وزن به عنوان یک عارضه جانبی شوند ، مانند داروهای ضد روان پریشی.
علت چاقی شما هرچه باشد ، پزشک می تواند به شما کمک کند وزن خود را بازسازی و سلامتی خود را بهبود ببخشید.
چاقی در سالمندی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنم؟
اگر اضافه وزن یا چاقی دارید و می خواهید لاغر شوید به پزشک مراجعه کنید.
می توانید از پزشک خود درباره موارد زیر صحبت کنید:
- ارزیابی BMI ، اندازه گیری دور کمر و عوامل تهدید سلامتی شما به طور منظم ،
- چگونه رژیم خود را بهبود ببخشید ،
- چه مقدار و چه نوع ورزشی برای شما مناسب است ، و
- آیا شما به آزمایشات یا روش های درمانی بیشتری برای درمان چاقی نیاز دارید.
چاقی چگونه تشخیص داده می شود؟
شاخص توده بدن
پزشک برای محاسبه BMI و ارزیابی چاقی یا اضافه وزن ، قد و وزن شما را اندازه می گیرد.
برای بیشتر بزرگسالان:
- BMI بین 18.5 تا 24.9 سالم در نظر گرفته می شود
- BMI بین 25 تا 29.9 اضافه وزن در نظر گرفته می شود
- BMI 30 به بالا چاق در نظر گرفته می شود
اندازه گیری BMI ممکن است در گروه های خاصی از افراد که به طور طبیعی نسبت های مختلفی بین عضله و توده چربی دارند ، از دقت کمتری برخوردار باشد. به عنوان مثال ، ورزشكاران با توده عضلانی بالا ممكن است براساس BMI وزن آنها چاق شود ، در حالی كه در واقع دارای وزن مناسبی هستند.
دور کمر
پزشک همچنین ممکن است دور کمر شما را اندازه گیری کند تا وزن شما را ارزیابی کند. به خاطر داشته باشید در صورت داشتن دور کمر 94 سانتی متر یا بیشتر (برای آقایان) یا 80 سانتی متر یا بیشتر (برای زنانی که باردار نیستند) بیشتر در معرض مشکلات بهداشتی مرتبط با چاقی مانند دیابت نوع 2 ، بیماری های قلبی و برخی سرطان هستید.
تست های دیگر
همچنین ممکن است پزشک فشار خون ، گلوکز خون (قند) و لیپید (کلسترول) خون شما را اندازه گیری کند تا خطر ابتلا به سایر بیماری های مرتبط با چاقی را ارزیابی کند.
چاقی چگونه کنترل می شود؟
متأسفانه ، هیچ روش درمانی سریع برای چاقی وجود ندارد. در بیشتر موارد ، یک رژیم غذایی کنترل شده همراه با ورزش منظم به شما در کاهش وزن و احساس بهتر کمک می کند. مثبت اندیشی نیز برای رسیدن به این هدف بسیار مهم است.
کالری دریافتی خود را کاهش دهید
یکی از راه های کاهش وزن تغییر رژیم غذایی برای است. این کار را می توانید با تعویض گزینه های غذایی ناسالم و پرانرژی مانند فست فود ، غذای فرآوری شده ، نوشیدنی های شیرین و الکل ، برای انتخاب های سالم مانند سبزیجات و میوه انجام دهید. مراقب رژیم هایی باشید که رفتارهای ناسالم را تشویق می کنند یا بعضی غذاها را کاملاً محدود می کنند. هنگام برنامه ریزی برای تغییر رژیم غذایی ، حتما با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
افزایش فعالیت بدنی
برای کاهش وزن ، ترکیب تغییرات رژیم غذایی با حداقل 30 دقیقه فعالیت بدنی با شدت متوسط در روز نیز مهم است – هر چیزی که بیش از حد معمول به تلاش نیاز دارد ، مانند پیاده روی سریع ، شنا یا تنیس.
بسیاری از فعالیت های بدنی می توانند در زندگی روزمره شما جای بگیرند ، مانند صعود از پله بجای استفاده از آسانسور، بازی فیزیکی با فرزندان ، استفاده از حمل و نقل عمومی یا دوچرخه سواری، عضویت در یک گروه ورزشی یا یک تیم ورزشی.
تحقیقات نشان می دهد که:
- انجام هرگونه فعالیت بدنی بهتر از نشستن است. چاقی در سالمندی
- استفاده از فعالیت بدنی روزانه مؤثرتر از یک یا دو بار در هفته است چاقی در سالمندی
- ورزش تمرینی قدرتی (ورزش با وزنه) حداقل دو بار در هفته به ویژه برای متابولیسم بدن (سرعت سوخت و ساز بدن) و سلامت استخوان بسیار مفید است. چاقی در سالمندی
حمایت از کاهش وزن
تغییر در سبک زندگی و سالم کردن آن می تواند به شما در تشخیص زمان و دلیل غذا خوردن ، یا تغییر افکار یا الگوهای تفکر مفید به کاهش وزن کمک کنند. البته در پاره ای اوقت پزشک ممکن است شما را به یک مشاور یا روانشناس ارجاع دهد. چاقی در سالمندی
داروهای لاغری
داروهای تجویزی برای کاهش وزن در همه دنیا موجود است. با این حال ، استفاده از این موارد در ترکیب با کاهش مصرف کالری و افزایش فعالیت بدنی بسیار مهم است. برخی از داروها با کاهش میزان چربی جذب شده از غذا کار می کنند ، در حالی که برخی دیگر باعث می شوند احساس گرسنگی کمتری داشته باشید. داروهای کاهش وزن عوارضی دارند و برای همه مناسب نیستند.
قبل از شروع مصرف داروی کاهش وزن با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید تا ببینید آیا این دارو برای شما مناسب است یا خیر. چاقی در سالمندی
جراحی لاغری
جراحی چاقی می تواند با تغییر در روش هضم و جذب غذا در بدن به کاهش وزن برخی از افراد کمک کند. هنگام بررسی جراحی کاهش وزن ، پزشک جنبه هایی مانند BMI شما را در نظر خواهد گرفت ، اینکه آیا روش های دیگری برای کاهش وزن را امتحان کرده اید و چقدر چاقی بر فعالیت های روزمره شما تأثیر می گذارد.
درمان های مکمل
بسیاری از روش های درمانی و قرص های جایگزین وجود دارد که گفته می شود برای چاقی و کاهش وزن معجزه می کنند. اما آنها نباید جایگزین روشهای اثبات شده ، كه در بالا توضیح داده شد ، شوند.
آیا چاقی عوارض دارد؟
چاقی یا اضافه وزن با چندین بیماری دیگر نیز مرتبط است. این شامل:
- بیماری قلبی عروقی (قلب)
- فشار خون بالا (فشار خون بالا)
- دیابت نوع 2
- آپنه خواب (خروپف ، بیدار شدن مکرر ، خواب آلودگی در روز)
- آرتروز ، به ویژه در مفاصل ران و زانو
- بیماری ریفلاکس معده مری (GORD)