انتخاب کفش برای سالمندان
انتخاب کفش برای سالمندان
مقدمه
فعالیت و حرکت بخش مهمی از زندگی بشری و یکی از کلیدهای سالم ماندن است. کفش مناسب برای سالمندان، آنها را در مسیر حفظ سلامت جسمی و لذت بردن از زندگی حرکت میدهد. ناتوانی یا کم توانی در راه رفتن و حرکت کردن، شرایط خاصی را برای سالمندان به وجود میآورد. تهیه هر نوع کفش برای سالمند میسر نیست. کفش مناسب سالمندان باید شرایط ایمن و راحت برای تحرک این افراد را فراهم کند . انتخاب کفش برای سالمندان
بحث
یک کفش دارای اجزای متفاوتی میباشد: انتخاب کفش برای سالمندان
-
رویه کفش:
رویه بیشتر كفشهای ، از دو جنس متفاوت است. آنها یا رویهای از چرم طبیعی دارند یا از پلاستیك و چرم مصنوعی تهیه می شوند. چرم طبیعی، به علت دارا بودن منافذ طبیعی در بافتش، امكان تبادل هوا میان بیرون وداخل كفش را فراهم آورده و به اصطلاح،باعث تنفس پا می شود. رویه مصنوعی دارای اقسام متفاوتی است. انتخاب کفش برای سالمندان
-
زیره کفش:
زیره کفش های دو نوع است: انتخاب کفش برای سالمندان
1- زیره PU انتخاب کفش برای سالمندان
2- زیره PVC پی وی سی
زیره های PU سبک ، راحت و در برابر سایش مقاوم است و دوامشان بیشتر است. به هنگام خرید کفش باید به این نکته نیز دقت کرد که کف زیره نباید صاف باشد بلکه باید آج دار باشد تا از لیزخوردن جلوگیری کند. زیره PVC ارزان تر است.
-
پنجه کفش:
از نظر قالب بندی، فضای پنجه کفش باید طوری باشد که به انگشت های پا فشار وارد نکند. کفش هایی که پنجه آنها تیز است باعث می شوند انگشت های پا روی هم بیفتند. این کفش ها، انگشتان پا را تحت فشار قرار داده و آنها را بدفرم و دردناک می کنند. جلوی کفش باید به گونه ای باشد که پنجه های پا از هم باز بشود.
انتخاب کفش برای سالمندان
-
تنه کفش:
تنه کفش که در واقع چارچوب روی کفش است و دور پا را در بر می گیرد، به راحتی در برابر فشارهای وارده مقاومت کند و شرایط طبیعی پا را حفظ کند.
ویژگیهای یک کفش خوب و مناسب برای سالمندان :
1- کفی کفش باید مستحکم بوده و بتواند فشار وارده به کف پا را جذب کند. به طور کلی، فشاری که در حال راه رفتن از زمین و کف پا به بدن منتقل میشود، معمولا حدود بیشتر از وزن بدن است. این نیرو در حالت دویدن حتی تا چند برابر وزن بدن هم به اندامها منتقل خواهد شد. بنابراین کفی کفش میتواند نقش مهمی در جذب، انتقال و پخش نیرو از زمین به کف پا و در نهایت به بدن داشته باشد.
2- کفی کفش باید کاملا متناسب با ویژگیهای کف و قوس کف پا باشد. ضمن اینکه باید سبک، ضخیم و جاذب ضربه (دارای خاصیت الاستیکی) بهخصوص در ناحیه پاشنه هم باشد.رویه کفش انعطافپذیر باشد .
3- پوشیدن کفشهایی با پاشنه یا کفیای از جنس چوب و یا سخت، به هیچوجه توصیه نمیشود؛ جنس چوب و سخت میتواند به سرعت پاشنه پا را آزار دهد و باعث ایجاد درد و یا خار پاشنه در این ناحیه شود.
4- کفش طبی مناسب باید کاملا اندازه پا باشد، نه کوچک و نه بزرگتر. اگر کفش شما بیش از حد تنگ باشد یا پاهایتان را فشار دهد، خونرسانی در ناحیه پا مختل خواهد شد. ایجاد نقاط فشاری و زخم ناشی از آن هم میتواند از دیگر عوارض پوشیدن کفشهای طبی یا غیرطبی تنگ باشد.گشاد بودن کفش طبی و بازی کردن پا درون آن هم باعث ساییدگی و ایجاد اختلال در انتقال نیرو میشود.
5- معمولا قسمت جلویی کفش طبی مناسب باید فضای مناسب برای انگشتان پا را داشته باشد، یعنی انگشتان پای شما باید در فضایی قرار بگیرند که نه آنقدر تنگ باشد كه روی هم بیفتند و فشرده شوند و نه آنقدر فضای قرار گرفتنشان در پنجه کفش گشاد و باز باشد که محافظت خوبی از آنها در برابر ضربههای احتمالی انجام نشود.ضمن اینکه باید حدود یک سانتیمتر بین نوک انگشت شست و نوک کفش طبی فضای خالی وجود داشته باشد تا فشاری به انگشتها هنگام راه رفتن وارد نشود.
6- رویه کفش طبی باید انعطافپذیر و از جنس چرم باشد تا بتواند سرما و گرما را به خوبی به پا منتقل کند. البته در حال حاضر، جنسهای ترکیبی مختلف و با قیمت مناسبتری برای رویه کفشهای طبی طراحی شدهاند که چنین خاصیتهایی هم دارند.
7- پنجه پهن و با ارتفاع: پنجه کفش از مهم ترین قسمت های آن است.وقتی عرض یا ارتفاع پنجه کفش کم باشد بیماری های زیادی مانند انگشت چکشی، میخچه و هالوکس والگوس را ایجاد می کند. انگشتان پا باید در پنجه کفش فضای کافی داشته باشند تا از هم باز شوند و کمی به بالا و پایین بروند. بجای استفاده از کفش های نوک تیز از کفش های با پنجه گرد استفاده کنید.
8- کفی قابل تعویض: سعی کنید کفشی بخرید که کفی قابل عوض کردن داشته باشد. با این کار می توان با عوض کردن کفی، اندازه و حجم کفش را کم و زیاد کرد تا وقتی پا ورم کرد، بتوان جا برای آن باز کرد و یا کفی ساده را با کفی های درمانی جایگزین کرد. وقتی پا عرق کرده و کفش را نمناک می کند، کفی قابل تعویض در کم کردن رطوبت کفش می تواند موثر باشد. کفش مرطوب می تواند موجب ابتلا پا به بیماری های قارچی باشد.
9- پشتی سفت و محکم: پشتی کفش قسمتی از کفش است که در پشت پاشنه پا قرار می گیرد. این پشتی باید سفت و محکم باشد. برای امتحان کردن پشتی کفش، با شست خود بر روی آن فشار دهید. اگر فرو نرفت، پشتی محکمی دارد.
10- کف داخلی با شکل مناسب: کف کفش از داخل باید قوس هایی داشته باشد که هماهنگ با قوس های کف پا باشد. وزن بدن در داخل چنین کفشی به صورت متناسب بر روی تمام سطح کف آن توزیع شده و پا در چنین کفی احساس راحتی می کند. مهم ترین قوس کف پا، قوس طولی آن است. پس کف داخلی کفش باید در قسمت میانی و داخلی کمی برجسته تر باشد.کفش بدون پاشنه و کفش با پاشنه بلند هر دو مضر هستند. اندازه پاشنه به طور متعادل باید حدود 1.5 تا 4 سانتیمتر باشد
11- پاشنه مناسب: پاشنه کفش از قسمت های مهم آن است. کفش بدون پاشنه و کفش با پاشنه بلند هر دو مضر هستند. اندازه پاشنه به طور متعادل باید حدود 1.5 تا 4 سانتیمتر باشد.
12- کف قوسی شکل کفش : کف بیرونی کفش باید قدری گوژ باشد تا وسط کفش پایین تر از دو انتهای آن قرار گیرد. راه رفتن در چنین کفشی بسیار راحت بوده و در هنگام راه رفتن، موقع اصابت پاشنه به زمین و موقع بلند شدن پنجه از زمین، فشار زیادی به کف پا و مچ پا وارد نمی شود.
13- سطح داخلی یکنواخت : با دست کشیدن به تمام سطح داخلی کفش باید متوجه شویم سطوح یکنواخت و قوس های نرمی در درون کفش وجود دارد. این چنین کفش هایی در موقع راه رفتن فشار کمتری را به پوست وارد می کنند.
14- کفش نفس کش : جنس رویی کفش باید طوری باشد که تهویه داخل کفش برقرار باشد. این تهویه برای عرق نکردن پا ضروری است.
15- یقه و زبانی نرم : یقه کفش جایی است که اطراف مچ پا را می گیرد و زبانی کفش برگه ای است که در زیر بندهای کفش قرار می گیرد. این قسمت های کفش باید حاوی پد ها و بالشتک های نرمی باشد تا فشار کمتری به پوست وارد کند.
مزایای پوشیدن کفش استاندارد
پوشیدن کفش استاندارد در پیادهروی و ورزش برای سلامتی سالمندان فواید بسیار زیادی دارد. از آنجاییکه کفش سلامت کل بدن را تحت تاثیر قرار میدهند در بسیاری از موارد افرادی که در پا و ساق پا درد دارند با پوشیدن کفش طبی در خانه میتوانند بهراحتی بیماری خود را درمان کنند. برای درمان و اصلاح مشکلات لگن، درد ساقپا و حتی درد کمر باید اقدام به موقع کرد. پوشیدن کفش طبی یکی از جالبترین روشهای درمان تمام مشکلاتی است که اشاره کردیم. کفش طبی با محافظت از قوس کفپا و کاهش لک در مناطق خاص پا برای پوشیدن بسیار مناسب است.
در این قسمت برخی از مزایا و منافع پوشیدن کفش طبی را عنوان میکنیم :
- نواحی اطراف قوس کفپا در کفش طبی راحت و همچنین محافظت میشود.
- دویدن و پیادهروی با کفش طبی بهدلیل کاهش تورم و درد، بسیار راحتتر است. انتخاب کفش برای سالمندان
- مانع بروز برخی از ناهنجاریها پا میشود. انتخاب کفش برای سالمندان
- درد زیاد نواحی ساقپا و پا کمتر میشود. انتخاب کفش برای سالمندان
- سلامت تمام قسمت پا و همچنین مچ پا را بهبود میبخشد. انتخاب کفش برای سالمندان
- باعث استحکام مفصل های سست ناحیه مچ پا و پا میشود. انتخاب کفش برای سالمندان
انتخاب کفش برای سالمندان
کفش های مناسب سالمندان
فعالیت و حرکت یکی از کلیدهای سلامتی است. کفش مناسب برای سالمندان، آنها را در مسیر حفظ سلامت جسمی در میان شلوغیهای روزمره نگاه میدارد. چهار نوع کفش وجود دارد که هر سالمند باید آنها را داشته باشد.
کفش پیاده روی
پیادهروی یکی از ساده ترین فعالیتهای بدنی است که تقریباً همه بدون توجه به سطح آمادگی جسمانی خود میتوانند در آن شرکت کنند. کفش پیادهروی برای افراد سالخورده باید دارای یک کفی لاستیک بدون لغزش باشد. کفشی سبک و راحت که روی پا کاملا ایمن باشد و خیلی محکم نباشد. کفشهایی با بندهای قابل تنظیم بهترین نوع(از جهت محکم یا گشادی کفش) را فراهم میکند. انتخاب کفش برای سالمندان
انتخاب کفش برای سالمندان
کفش زمستانی
کفشی است که هنگام کاهش دمای هوا و یخ زدن معابر احساس امنیت داشته باشند. گروه چکمههای لاستیکی یا کفشهای ساقه بلند که بیشترین اصطکاک را ایجاد میکنند جزو گزینه مناسب هستند. زیپ میتوانند کمک کنند که تا چکمههای خود را محکم کنند. افراد مسن ممکن است در پاهای خود احساس سرما کنند. پس هنگام انتخاب که کفش گرما کافی دارد و از رطوبت هم محافظت میکند مناسب است. تنفس و انتقال رطوبت در این کفش ها مهم نمیباشد.
انتخاب کفش برای سالمندان
کفش تابستانی
صندلهای با بند فلزی قابل تنظیم که پا را در جای مناسب با یک لاستیک محکم قرار میدهد میتواند برای لذت بردن از هوای گرم مناسب باشد. یک جفت کفش خوب باید کاملا اندازه باشد و پای آنها از یک سمت به سمت دیگر نلغزد. پاشنه آنها نیز باید در کفش گیر کرده و از پشت عقب نکشد.انتخاب کفش برای سالمندان
عموما صندل و دمپایی، به عنوان کفش مناسب سالمندان، در نظر گرفته میشود در حالی که این کفشها مناسب راه رفتن بر روی هر سطحی نیستند و بسیاری از نمونههای موجود از آن، فضای سالم برای پاها را ایجاد نمیکنند. کفی لغزنده ، شانس سقوط سالمند را افزایش میدهد و با توجه به آسیب پذیر بودن ، خطرات جدیتری در صورت به زمین خوردن، متوجه آنها خواهد بود.
انتخاب کفش برای سالمندان
کفش خانگی
سالمندان ممکن است در خانه بمانند تا از سقوط جلوگیری کنند؛ اما طبق مطالعات، اکثر شکستگیها در اثر سقوط در خانه ایجاد میشود. خانه جایی است که ما باید در مورد پوشیدن کفش طبی مناسب سالمندان آگاهانه رفتار شود. از پوشیدن دمپاییهای جورابی بر روی سطوح لیز در خانه باید خودداری شود و در راهروهای با جوراب راه نباید رفت. پلهها، حمام و آشپزخانه مکانهایی هستند که بیشتر سقوطهای داخل خانه اتفاق میافتند.
سرویس بهداشتی و آشپزخانه می توانند دارای کف لیز و مرطوب باشند که خطرناک است. یک دمپایی یا کفش خانگی لاستیکی با کف طرح دار مقاومت بیشتری نسبت به انواع لغزش دارد. کفشهای خانگی می توانند نرم و راحت باشند. اما مهمتر از همه آنها این است که یک کف بدون لغزش داشته باشند.
انتخاب کفش برای سالمندان
راهنمای خرید کفش مناسب برای سالمندان
-
در هنگام خرید کفش همیشه ابتدا باید روی ایمنی و راحتی توجه شود. سپس ظاهر و رنگ اهمیت دارد . در اینجا چند نکته وجود دارد که میتواند در یافتن بهترین کفش برای افراد سالخورده کمک کند.
-
مهمترین نکته در خرید کفش مناسب سالمندان در توجه به لغزنده نبودن کف کفش است.
-
در خرید کفش برای سالمندان به ابعاد آن به میزان بیشتری توجه باید کرد. مطمئن باید شد که پای شخص سالمند به طور قابل قبولی، منطبق با کفی کفش بوده و فضای درون کفش، برای وی بسیار تنگ یا گشاد نباشد.
-
ممکن است یک فرد در طول بزرگسالی به یک اندازه کفش ، عادت کند اما با پا به سن گذاشتن، باید اندازه کفش مناسب از نظر طول، عمق و ارتفاع را به طور مجدد بررسی کرد. با توجه به بروز ضعف عضلانی در دوران سالمندی، استاندارد نبودن ابعاد کفش میتواند بر عضله و رگهای پا اثر منفی گذاشته و منجر به بروز ناراحتیهای در آن یا حتی دیگر سیستمهای جسم شود.
-
پاشنه کفش، نکته دیگری است که باید به آن توجه شود. بهتر است تا حد ممکن، از کفشهایی با پاشنه کوتاه 2 تا 3 سانتی متر استفاده شود و این پاشنهها باید استحکام قابل قبولی در برخورد با زمین داشته باشند. ضررهای استفاده طولانی مدت از کفش پاشنه بلند تنها محدود به افراد مسن نیست و هر فردی باید به خطرات استفاده از این سبک کفش، توجه کند.
-
بهتر است از کفشی استفاده شود که امکان تنظیم آن برای شخص سالمند آسان باشد. نمونههای بند چسبی یا سگکدار، گزینههای مناسبی برای افراد سالمند هستند.
-
اندازه پا در طول روز کم یا زیاد میشود و به این دلیل، بهتر است مطمئن شد که فرد سالمند توانایی تنظیم میزان سفت بودن بند کفش را در شرایط مختلف دارد. کفی کفش در تمامی زمان استفاده باید نرم بوده و موجب کاهش ضربات وارد شده از سوی سطح زمین به پا شود. کیفیت کارکرد کفی پس از مدتی از بین میرود. انتخاب کفش برای سالمندان
-
خرید کفش برای سالمندان با بیماری و شرایط خاص مانند افراد دیابتی به نوع کفش سازگار با شرایط خود نیاز دارند. انتخاب کفش برای سالمندان
-
پاهای ما با افزایش سن تغییر میکند. پاها میتوانند صافتر و پهنتر شوند و در نتیجه سایز کفش تغییر کند. قبل از خرید کفشهای جدید، سایز پای شخص مسن را به صورت حرفهای اندازه بگیرید. کفش با سایز مناسب خرید کنید. انتخاب کفش برای سالمندان
-
بعدازظهر بخرید. پاهای ما در طول روز تغییر شکل و اندازه میدهند. زمان ایدهآل برای پیدا کردن بهترین کفش مناسب سالمندان در اواخر بعدازظهر است. پاها به طور معمول در نیمه بعدازظهر متورم و بزرگتر هستند. انتخاب کفش برای سالمندان
-
جورابهای خود را همراه داشته باشید. جوراب و کفی، انتخاب نوع کفش را تغییر میدهند. برای اطمینان از اینکه کفشهای جدید خیلی تنگ نیستند، باید آنها را به روشی که معمولاً قرار است پوشیده شوند امتحان کرد. انتخاب کفش برای سالمندان
-
هر دو کفش را باید امتحان شود. بیشتر افراد یک پا دارند که کمی بزرگتر از پای دیگر است. کفشی که کمی بزرگتر از پا باشد از کفش خیلی تنگ ایمن تر است. انتخاب کفش برای سالمندان
-
زمانی که کفشهای جدید را پوشیده شده است در فروشگاه کمی قدم زده شود. کفش در هنگام حرکت باید راحت باشد. اگر با کفش در فروشگاه احساس راحتی نداشته باشید، ارزش خرید ندارند.تست ۱-۲-۳ کفش نیز مناسب است: انتخاب کفش برای سالمندان
-
مرحله ۱: پاشنه پا را چک شود، به دو طرف ناحیه پاشنه فشار وارد شود. باید شکل خود را حفظ کند. انتخاب کفش برای سالمندان
-
مرحله ۲: پنجه را بررسی شود، کفش را در انتهای انگشتان خم شود. باید خم شود و انعطافپذیری باشد. انتخاب کفش برای سالمندان
-
مرحله ۳: وسط کفش را بررسی شود. هنگامیکه سعی میشود کفش را پیچیده شود ، دیگر نباید خم شود. انتخاب کفش برای سالمندان
-
به هدف از خرید کفش فکر شود. آیا به دنبال کفشهای راحت برای اطراف خانه هستید یا به دنبال کفشهای پیادهروی مناسب هستید؟ آیا به کفش نیاز دارید تا در هوای سرد و گرم شما را خشک و گرم کند، یا به دمپایی تابستانی سبک مورد نظر شماست؟ تعیین هدف از خرید کفش به شما در تصمیمگیری صحیح کمک میکند.
انتخاب کفش برای سالمندان
مشکلات کفش نامناسب:
- بعضی از کفش های ورزشی نیز با وجود زیبایی و گرانی به دلیل داشتن کف لغزنده، ریسک زمین خوردگی و آسیب دیدن در سالمندان را افزایش میدهد که گاهی اوقات میتواند جبران ناپذیر باشد اما پیشگیری و جلوگیری از این اتفاقات میتواند به سادگی با انتخاب کفش مناسب و تعویض کفش آنها باشد.
- دمپایی، صندل و کفشهای پارچه ای سبک معمولاً جزو نخستین انتخابهای سالمندان برای پیاده روی است اما متأسفانه بیشتر این کفش ها دارای اندازه و طراحی نامناسب هستند، به طوری که زیره لغزنده و پاشنههای نرم این قبیل کفشها به ناپایداری پا منجر شده و احتمال زمین خوردن سالمندان را افزایش میدهند. عدم کنترل این کفش ها در پا میتواند میزان زمین خوردن را افزایش دهد. بسیاری از افراد مسن، علاقهای به استفاده از کفش ندارد و بیشتر دوست دارند تا با دمپایی، جابهجا شوند. عوارض استفاده از پوشش نامناسب تنها متوجه پا نیست و افتادن به دلیل استفاده از پوشاکی مانند دمپایی نه تنها پا، بلکه جان فرد مسن را تهدید میکند. از دست دادن بینایی تا حملات قلبی، از عوارض افتادن به دلیل عدم استفاده از کفش مناسب سالمندان است.
انتخاب کفش برای سالمندان
- بعضی از افراد سالمند اگر کفش تنگ بپوشند، چون شست پا به طرف خارج و انگشتان دیگر انحراف پیدا میکند، احتمال برجسته شدن بونیون و درد آن و کجی شست پا که به آن هالوکس والگوس میگویند بیشتر میشود که در بعضی مواقع بسیار دردناک است و منجر به عمل جراحی خواهد شد.
- در پا و مچ پا، 26 استخوان وجود دارد که استخوان پاشنه بزرگترین آنها است. درد مچ پا شایعترین دردی در پا است که بیماران به دنبال درمان آن هستند.درد پاشنهی پا یا در قدام یا در خلف و یا در سطح کف پایی آن میباشد ، بیشترین چیزی که باعث این درد میشود، پوشیدن کفش تنگ است.
- انگشت چکشی نوعی خارج شدن از شکل طبیعی انگشتان پا است که بیشتر در اثر پوشیدن کفش تنگ ایجاد میشود که به صورت خم شدن مفاصل انگشتان پا و بد شکل شدن آنها است.بهخصوص کسانی که دیابت دارند بیشتر در معرض این امر میباشند.
انتخاب کفش برای سالمندان
- کفش تنگ در افراد دیابتی باعث ایجاد زخمهایی در پا میشود که گاهی اوقات غیرقابل درمان و حتی منجر به قطع پا میشود. چون حس در پای افراد دیابتی کم است و گاهی حس ندارند، بنابراین متوجه زخم نمیشوند و این زخمها عمیقتر و عفونی میشوند و گاهی عفونت نیز به استخوان میرسد و منجر به قطع پا میشود.بنابراین باید کفش افراد دیابتی فضای کافی برای انگشتان را داشته باشد. نرم باشد و حتما بعد از ظهرها کفش بخرند. مرتب کفشها را بشویند و مرتب جورابها را عوض کنند و همیشه پا خشک باشد و از پوشیدن کفش با پای مرطوب خودداری کنند.
- پوشیدن کفش تنگ باعث درد پا میشود. بنابراین بهخصوص هنگام ورزش یا استفاده از تردمیل در پوشیدن کفش خود وسواس داشته باشید.کفشی بپوشید که تنگ نباشد. کف آن به اندازهی کافی پهنا عرضی داشته باشد. فضای کافی جهت انگشتان و طرفین کفش وجود داشته باشد.بهخصوص هنگام دویدن، پاشنهی پا به درستی در قسمت عقب کفش قرار بگیرد.
- اپوشیدن کفش تنگ در دراز مدت باعث شرایطی در پا میشود که به آن پای ورزشکاران میگویند.ه پایی خشک به همراه خارش و سوزش بین انگشتان پا یا در کف پا است که در اثر رشد قارچ ایجاد میشود. چون قارچ محیط گرم و مرطوب را دوست دارد و کفش تنگ باعث عرق پا میشود، این امر محیط را جهت رشد قارچ ایجاد میکند.
انتخاب کفش برای سالمندان
- کفش نامناسب و تنگ باعث ایجاد پینه، میخچه و تاول میشود. گاهی پوست جهت حفظ خود برابر کفش تنگ ایجاد پوست سختی را در محل تحریک میکند که به آن میخچه میگویند و گاهی پینه ایجاد میشود.
- فرو رفتن ناخن در پوست کنار انگشت حتی با پوشیدن جوراب تنگ هم ممکن است به وجود آید که معمولا شست پا گرفتار میشود. ناخن به مرور داخل پوست مجاورش رشد میکند و باعث درد و گاهی اوقات عفونت میشود.
- کفش پاشنه بلند باعث اختلال تعادل هنگام راه رفتن میشود بنابراین احتمال زمین خوردن بیشتر است.چون قسمت جلوی پا پایینتر از پاشنه قرار میگیرد، تاندون آشیل که در خلف پاشنه قرار دارد کوتاهتر میشود، در نتیجه هنگام راه رفتن این تاندون به خوبی کار خود را انجام نمیدهد و به مرور درد پشت پاشنه و مچ پا ایجاد میشود. هر چقدر پاشنه بلندتر باشد این درد بیشتر است.چون هنگام راه رفتن وزن در قسمت قدام پا بیشتر است، فشار روی اعصاب بین انگشتان پا ایجاد میشود و تحریک دایمی این اعصاب باعث رشد غیر طبیعی آنها میشود که بسیار دردناک است و درد زیادی بین انگشتان پا، بهخصوص بین انگشت سوم و چهارم حس میشود. با پوشیدن مداوم کفش پاشنه بلند عضلات خلف ساق مانند تاندون آشیل، کوتاه میشوند و کمکم این کوتاهی باعث سفتی و کارایی ناکافی آنها میگردد.چون هنگام پوشیدن کفش پاشنه بلند وزن بدن به جلو منتقل میشود، لگن و ستون مهرهها که باید در یک امتداد باشند از این حالت خارج شده و افزایش گودی کمر و کمردرد و آرتروز زودرس زانوها را بهوجود میآورد.با پوشیدن مداوم کفش پاشنه بلند، فشار روی قسمت کفی پنجهها بیشتر میشود و استخوانهای کف پایی دچار درد میگردند.
- پوشیدن کفش مسطح بدون هیچ قوس پشتیبانی می توانند منجر به خار پاشنه شود.
انتخاب کفش برای سالمندان
کفشهای آسیب رسان:
- کفشهای پاشنه بلند
- کفشهای نوک تیز
- کفشهای با کفی تخت
- کفشهای بزرگ و یا خیلی تنگ
- کفش های زیره صاف و لغزنده
- صندل
انتخاب کفش برای سالمندان
خاتمه
کفش مناسب تحرک بشتری به سالمندان میدهد و سالمندان میتوانند با خیال راحت از فعالیتهای خود لذت ببرند. با بررسی اهمیت کفش مناسب سالمندان و نکات مهم در انتخاب کفش طبی افراد مسن میتوان لذت زندگی را به آنها بازگرداند. انتخاب کفشی مناسب میتواند باعث شود که سالمندان مستقل، فعال و ایمن باشند.
انتخاب کفش برای سالمندان
*منابع در دفتر بنیاد محفوظ است.
دکتر حمیدرضااشراقی
معاون سلامت بنیاد فرهنگ سالمندی