ایمنی مواد غذایی سالمندان
ایمنی مواد غذایی سالمندان
غذا به دلایل زیادی می تواند خیلی زود فاسد شود . ممکن است غذا توسط باکتری ها ، ویروس ها یا قالباً توسط میکروب ها آلوده شوند . این میکروبها ممکن است قبل از تهیه غذا در مواد اولیه آن بوده اند ، یا در حین استفاده یا آماده سازی ایجاد شده باشند .
در هر صورت ، غذا ممکن است خوب به نظر برسد اما می تواند شما را بسیار سریع مسموم یا بیمار کند . غذا همچنین می تواند بنا به شرایطی فاسد شده باشد . بعضی اوقات ، ممکن است آلودگی روی سطح غذا مشخص باشد ( مانند کپک ها ) . سالمندان عزیز باید بسیار مراقب این آلودگی ها باشند.
در این نوشته درباره ایمنی مواد غذایی سالمندان نکات زیر را می خوانید :
با الفبای زندگی سالمندی آشنا شوید
با ما همیشه در جریان باشید
جلوگیری از ابتلای به بیماری توسط غذا
برای یک فرد سالمند ، بیماری ناشی از غذا می تواند خطر مرگ را به دنبال داسته باشد . با افزایش سن ، در مبارزه با میکروب ها مشکلات بیشتری وجود دارد . مشکلات بهداشتی مانند دیابت یا بیماری کلیوی نیز باعث می شود که شما از خوردن غذاهایی که به ظاهر بی خطر هستند بیمار شوید . بنابراین در مورد تهیه و نگهداری مواد غذایی مراقب باشید .
بعضی از غذاها خطرات بالاتری نسبت به بقیه دارند . در اینجا چند نکته در مورد انتخاب گزینه های غذایی کم خطر آورده شده است :
- در زمان استفاده از مواد غذایی تازه مانند ماهی ، صدف ، گوشت و مرغ آنها را با حداقل درجه حرارت طبخ کرده و سپس بخورید .
- حتما از شیر و آب پاستوریزه بنوشید .
- هنگام استفاده از تخم مرغ از تاریخ انقضا و سلامت آن کاملا آگاه باشید
- همیشه قبل از مصرف سبزیجات و سالاد تمام مواد تشکیل دهنده آنها را به خوبی بشویید . سبزیجات پخته شده نیز گزینه کم خطرتری نسبت به سبزیجات خام هستند .
- به جای جوانه های خام جوانه های پخته شده را انتخاب کنید .
- پنیرهای سخت یا فرآوری شده مانند پنیر خامه ای ، یا موزارلا یا هر نوع پنیری را که به وضوح برچسب ” ساخته شده از شیر پاستوریزه ” دارد را به پنیر نرم ساخته شده از شیر غیرقابل تصفیه ( خام ) ، مانند بری ، کاممبرت ، روکش آبی یا مشروب ترجیح دهید .
- تحت هیچ شرایطی گوشت و نظایر آن را بصورت خام یا نیمه خام مصرف نکیند و آنها را حداقل با 165 درجه فارنهایت بپزید ( بخار گرم ) .
ایمنی مواد غذایی سالمندان
تغییر طعم و بو
هرچه پیرتر می شوید حس چشایی و بویایی شما ممکن است تغییر کند . یا داروها ممکن است این اندازه دو موضوع را تغییر دهد . اگر نمی توانید به حس بویایی یا چشایی خود برای سالم یا فاسد بودن غذا تکیه کنید از دیگران کمک بگیرید . اگر چیزی به نظر سالم نمی رسد ، یا طعم و عطر مناسبی ندارد آن را بیرون بیندازید – با سلامتی خود شوخی نکنید .
ذخیره سازی هوشمند
ایمنی مواد غذایی با ذخیره صحیح مواد غذایی شروع می شود . بعضی مواقع به راحتی دستورالعمل ها روی ظرف آن نوشته شده است . به عنوان مثال ، اگر برچسب می گوید ” بعد از باز شدن ” در یخچال نگهداری کنید ” این کار را انجام دهید ! همچنین خوب است که هر نوع کنسرو و بسته بندی شده را در جای خنک نگه دارید .
وقتی آماده استفاده از مواد غذایی بسته بندی شده هستید ، تاریخ موجود در برچسب را بررسی کنید .
سعی کنید حداکثر غذاهای مانده شده در یخچال را ظرف سه تا چهار روز استفاده کنید تا خطر مسمومیت غذایی کاهش یابد . غذاهای قدیمی تر از آن یا آنهایی که کپک زده اند را دور بیندازید .
غذاها و داروها
بعضی از غذاها همراه با کافئین و الکل با مصرف برخی داروهای دیگر مجاز نیستند . رعایت این نکته می تواند از بیمار شدن ناخواسته جلوگیری کرد . ممکن است این کار باعث شود که یک عارضه جدید دارویی به وجود بیاید که مسمومست به بار آورد . به عنوان مثال ، اگر مقدار زیادی آب گریپ فروت مصرف کنید ، برخی از استاتین ها ( داروهای کلسترول ) روی بدن متفاوت عمل می کنند . هر بار که از یک داروی جدید استفاده می کنید ، برچسب را روی ان را مطالعه کنید . اگر سوالی دارید با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید .
ایمنی مواد غذایی هنگام پخت و پز
هنگام تهیه غذاها ، چهار مرحله اساسی را دنبال کنید – تمیز کردن ، جدا کردن ، پخت و پز و سرد کردن . ایمنی مواد غذایی سالمندان
تمیز کردن
دست ها ، تخته برش و پیشخوان را با آب گرم و صابون بشویید و چاقوها و وسایل دیگر را قبل از شروع تهیه غذا تمیز کنید .
قبل از باز کردن درب قوطی ها را تمیز کنید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
میوه ها و سبزیجات را زیر آب جاری بشویید ، اما از صابون و مواد شوینده استفاده نکنید .
قبل از پخت و پز گوشت خام یا مرغ را بشویید – ممکن است با پاشیده شدن میکروبهای ایجاد کننده بیماری اطراف را آلوده کنید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
یخچال و فریزر خود را تمیز نگه دارید .
ظرف های نگهداری مواد را بصورت مداوم بشویید به خصوص سطل های سبزی و گوشت . ایمنی مواد غذایی سالمندان
اگر آب مواد غذایی در جایی ریخت ، برای تمیز کردن آن از آب گرم و صابون استفاده کنید .
جدا نگهداری مواد هنگام خرید از هم
گوشت ، مرغ ، غذاهای دریایی و تخم مرغ ( و آب و پوسته های آنها ) را در هنگام خرید از غذاهایی که پخته نمی شوند ، دور نگه دارید .
محصولاتی مانند گوشت و ماهی باید در کیسه های پلاستیکی قرار داده شده و در یک قسمت جداگانه از سبد خرید قرار داده شود .
وقتی به خانه می آیید ، چیزهایی مانند گوشت خام را از میوه و سبزیجات تازه ( حتی در یخچال ) جدا کنید . اجازه ندهید که آب میوه های خام روی غذاهایی که قبل از خوردن آنها پخته نمی شوند ، بریزند .
هنگام پخت و پز ، غذاهای آماده مانند غذای تازه یا نان را جدا از غذاهایی که پخته می شوند ، نگه دارید .
از چاقو و تخته برش متفاوت برای محصولات تازه نسبت به گوشت خام ، مرغ و غذاهای دریایی استفاده کنید . یا اگر از یک مجموعه استفاده کنید ، قبل از استفاده از آن برای برش مواد دیگر، تمام وسایل را بشویید .
وسایل روی میز کار خود را با آب گرم و صابون یا ماشین ظرفشویی بشویید و پیشخوان و دستان خود را بعد از آن تمیز کنید .
اگر گوشت خام ، مرغ یا غذاهای دریایی را در بشقابی قرار دادید ، قبل از استفاده مجدد از آن برای غذای پخته شده ، بشقاب را در آب گرم و صابون بشویید .
پخت و پز
از دماسنج مواد غذایی استفاده کنید . آن را در ضخیم ترین قسمت غذایی که می پزید قرار دهید تا بررسی کنید که داخل آن به دمای مناسب ( دمای محیط ) رسیده است .
گوشت تا وقتی که وسط آن رنگ خامی دارد و پخته نشده است را مصرف نکنید .
سس ها ، سوپ ها و سبزیجات را هنگام گرم کردن مجدد به جوش آورید .
ایمنی مواد غذایی سالمندان
سرمایش
سرد نگه داشتن غذاها رشد میکروب ها را کند می کند ، بنابراین یخچال شما همیشه باید در 40 درجه فارنهایت یا پایین تر باشد . فریزر باید در دمای 0 درجه فارنهایت یا پایینتر باشد . اما فقط به تنظیم داخلی یخچال بسنده نکنید . برای بررسی از دماسنجهای یخچال و فریزر استفاده کنید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
ظرف 2 ساعت از خرید یا پخت آن ، مواد غذایی را در یخچال بگذارید . اگر درجه حرارت بیرون بیش از 90 درجه فارنهایت است ، طی 1 ساعت آن را فریزر کنید . باقیمانده ها را در ظرف تمیز و کم عمق قرار داده و بر روی آن برچسب تاریخ بچسبانید . در مدت 3 تا 4 روز از باقی مانده ها استفاده کرده یا آنها را منجمد کنید .
ایمنی مواد غذایی سالمندان
ایمنی مواد غذایی در خارج از خانه
اگر برای رهایی از پخت و پز و یا برای تعامل با دیگران و صرف یک وعده غذایی به رستورانی می روید ، آیا هنگام غذا خوردن به ایمنی غذا فکر می کنید ؟
به این منظور شما باید نکات زیر را مد نظر قرار دهید : ایمنی مواد غذایی سالمندان
- یک مکان مرتب با میز و کف تمیز انتخاب کنید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
- اگر در شهر یا استان شما رستوران ها درجه بندی دارند ، آن را بررسی کنید .ایمنی مواد غذایی سالمندان
- نترسید از پیشخدمت چگونگی تهیه غذاهای موجود در فهرست را بپرسید . به عنوان مثال ، آیا می توانید به جای گرم کردن، تن را خوب و به مدت 20 دقیقه بجوشانید ؟ یا اگر متوجه شدید سس سالاد سزار را با تخم مرغ خام درست کرده اند ، سس سالاد دیگری بخواهید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
- در نظر بگیرید که حتی المقدور از بوفه ها خرید نکنید . بعضی اوقات غذا در بوفه ها برای مدتی می ماند و ممکن است در دمای مناسب نگهداری نشود – چه گرم و چه سرد . ایمنی مواد غذایی سالمندان
- اگر باقیمانده غذای خود را به خانه می برید ، اگر دمای بیرون از 90 درجه فارنهایت کمتر است ، آنها را ظرف مدت 2 ساعت درون یخچال قرار دهید . ایمنی مواد غذایی سالمندان
ایمنی مواد غذایی سالمندان
یک اتفاق ساده می تواند زندگی شما را تغییر دهد .
ایمنی مواد غذایی سالمندان