حس بویایی و چشایی در سالمندان
آیا می دانید حس بویایی و چشایی شما به هم ارتباط دارد ؟ هرچه پیرتر می شوید ، این حواس می تواند تغییر کند ، و ممکن است متوجه شوید که برخی غذاها به اندازه گذشته لذیذ نیستند . تغییر حس بویایی و چشایی همچنین می تواند نشانه مشکلی دیگر و بزرگتر باشد .
در این صفحه درباره حس بویایی و چشایی سالمندان میخوانید :
حس بویایی شما
بویایی حسی مهم است . بوهای خاصی مانند ادکلن پدر شما می تواند به شما در یادآوری خاطرات کمک کند . بوهای دیگر ، مانند دود ناشی از آتش ، می تواند شما را از خطر نجات دهد . وقتی نمی توانید چیزهایی را که از آن لذت می برید ، مانند قهوه صبح خود یا گل های بهاری ، بو کنید ، زندگی ممکن است کسل کننده به نظر برسد .
هرچه پیرتر می شوید ، ممکن است حس بویایی شما کمتر و کمتر شود . حس بویایی شما با حس چشایی شما ارتباط تنگاتنگی با هم دارند . هنگامی که شما نمی توانید بو کنید ، ممکن است طعم غذا را حس نکنید . حتی ممکن است علاقه به خوردن را از دست بدهید .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
چه عواملی باعث از بین رفتن حس بویایی میشود ؟
بسیاری از مشکلات باعث از بین رفتن حس بویایی در کوتاه مدت می شوند . این از دست دادن موقت حس بویایی ممکن است ناشی از:
- سرماخوردگی یا آنفولانزا : که باعث ایجاد گرفتگی بینی می شود . پس از اتمام دوره بیماری حس بویایی شما دوباره بازمی گردد .
- آلرژی : سعی کنید از چیزهایی که به آنها حساسیت دارید مانند گرده گیاهان و حیوانات خانگی دوری کنید . در مورد نحوه مدیریت آلرژی خود با پزشک خود صحبت کنید .
- پولیپ : زایده ای در بینی یا سینوس ها که باعث ایجاد آبریزش بینی می شود . ممکن است جراحی به بازگشت بویایی کمک کند .
- برخی از داروها : مانند آنتی بیوتیک ها یا داروهای فشار خون . با متوقف کردن مصرف ممکن است حس بویایی شما برگردد .
- پرتودرمانی ، شیمی درمانی و سایر معالجه سرطان : با متوقف کردن درمان ممکن است حس بویایی شما برگردد .
برخی از موارد می تواند باعث از بین رفتن حس بویایی طولانی مدت میشود . به عنوان مثال ، صدمه به سر ، می تواند به اعصاب مربوط به حس بویایی آسیب برساند .
بعضی اوقات ، از دست دادن حس بویایی ممکن است نشانه یک اختلال جدی تر مانند بیماری پارکینسون یا آلزایمر باشد . حتماً درمورد هرگونه تغییر در حس بویایی به پزشک خود بگویید .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
بوها می توانند شما را ایمن نگه دارند
مهم است که از بوهای اطراف خود آگاه باشید . شما باید بتوانید بو کنید . از موارد زیر استفاده کرده تا تنها به حس بویایی خود استناد نکنید :
- دود : سنسورهای دود خود را سالی یک بار بررسی کنید تا مطمئن شوید که آنها کار می کنند .
- نشت گاز: مطمئن شوید كه در خانه خود ردیاب گاز دارید .
- غذای فاسد شدنی : غذاهایی را که ممکن است فاسد شوند را در یخچال قرار دهید .
- مواد شیمیایی خانگی : اطمینان حاصل کنید که هوای تازه در آنجا جریان دارد .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
احساس ذائقه شما
زبان با هزاران برآمدگی کوچک موسوم به پاپیلا پوشیده شده ، که به آسانی با چشم غیر مسلح قابل مشاهده اند . در درون هر پاپیلا صدها جوانه چشایی وجود دارد که اندام انتقال طعم و مزه اند . بین 2000 تا 5000 جوانه چشایی در عقب و جلوی زبان واقع شده اند . بقیه در سق، دو طرف و عقب دهان و در گلو قرار دارند . هر جوانه چشایی حاوی 50 تا 100 سلول گیرنده طعم و مزه است .
آنچه ما “عطر و طعم” می نامیم مبتنی بر پنج سلیقه اساسی است : شیرین ، شور ، تلخ ، ترش و تند . در کنار طعم آن ، بوی غذا نیز بخشی از چیزی است که طعم را ایجاد می کند .
هنگامی که مواد غذایی طعم و مزه دارند ، بسیاری از افراد با اضافه کردن نمک یا شکر بیشتری سعی در بهبود طعم و مزه دارند . حس بویایی و چشایی ممکن است برای افراد مسن بصورت عادی نباشد ، به خصوص اگر مشکلات پزشکی مانند فشار خون بالا یا دیابت ( قند خون بالا ) دارند .
افرادی که بخشی از احساس ذائقه خود را از دست داده اند ، ممکن است غذاهایی را که برای سالم ماندن لازم دارند ، نخورند . حس بویایی و چشایی در سالمندان
این می تواند منجر به موارد دیگری مانند :
- کاهش وزن
- سوء تغذیه ( دریافت کالری ، پروتئین ، کربوهیدرات ، ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز مواد غذایی ) حس بویایی و چشایی در سالمندان
- انزوای اجتماعی
- افسردگی
خوردن غذایی که برای شما مفید است برای سلامتی شما مهم است . اگر در چشیدن طعم غذا مشکلی دارید ، حتما با پزشک خود صحبت کنید . حس بویایی و چشایی در سالمندان
حس بویایی و چشایی در سالمندان
چه عواملی باعث از بین رفتن ذائقه می شوند ؟
بسیاری از موارد باعث می شود احساس ذایقه خود را از دست بدهید. بیشتر اوقات روش هایی برای کمک به مشکل وجود دارد .
داروهایی مانند آنتی بیوتیک ها و قرص های کاهش کلسترول و فشار خون ، بعضی اوقات می توانند طعم را تغییر دهند . برخی از داروها می توانند باعث خشک شدن دهان شوند . داشتن دهان خشک می تواند باعث طعم خنده دار غذا شود و همچنین بلع آن را سخت می کند . اگر فکر می کنید دارویی در ذائقه شما تأثیر دارد ، با پزشک خود مشورت کنید . ممکن است داروهای مختلفی وجود داشته باشد که بتوانید آنها را امتحان کنید . مصرف دارو را متوقف نکنید .
بیماری لثه ، عفونت در دهان یا مشکلاتی که در مورد پروتزهای شما وجود دارد ، می تواند طعم بدی در دهان شما ایجاد کند که باعث تغییر در طعم غذا شود . مسواک زدن دندانها ، نخ دندان زدن و استفاده از دهانشویه می تواند به جلوگیری از بروز این مشکلات کمک کند . اگر طعم بدی در دهان دارید که با این موارد از بین نرفت ، با دندانپزشک خود صحبت کنید .
الکل می تواند چگونگی طعم غذا را تغییر دهد . متوقف کردن نوشیدن الکل ممکن است کمک کند . سیگار کشیدن همچنین می تواند احساس شما را کاهش دهد .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
درمان ذائقه با وجود سرطان
افرادی که تحت درمان سرطان هستند ممکن است از نظر ذائقه مشکل داشته باشند . ذائقه شما اغلب پس از اتمام درمان ها برمی گردد .
درمان سرطان می تواند حس چشایی را بد یا ” خاموش ” کند . برخی می گویند حس چشایی فلزی می شود . این طعم خنده دار ممکن است برخی از افراد را از خوردن غذای سالم باز دارد . اگر این اتفاق برای شما افتاد ، سعی کنید :
- به جای سه وعده غذایی کامل، در طول روز چهار یا پنج وعده غذایی کوچک میل کنید .
- غذای سرد از جمله ماست ، پودینگ و دسر ژلاتین میل کنید . غذای سرد ممکن است بهتر از غذای گرم باشد .
- سبزیجات تازه و نپخته بخورید . سبزیجات پخته شده می توانند بوهایی قوی داشته باشند که شاید جذاب نباشند .
- مایعات زیادی بنوشید ، از جمله آب ، چای کم رنگ، آب میوه و زنجبیل .
- غذاهای جدید را آزمایش کنید تا به مرور غذاهایی را که دوست دارید پیدا کنید .
- قبل و بعد از غذا دندان های خود را مسواک بزنید .
- از چنگال ها و قاشقهای پلاستیکی در صورت طعم دار بودن به مواد متالیک استفاده کنید .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
رنگ ها و ادویه ها می توانند کمک کنند
اگر در بو و طعم غذای خود مشکل دارید ، سعی کنید رنگ و بوی آن را بیشتر کنید تا غذای شما حذاب تر شود . به عنوان مثال ، سعی کنید سبزیجات با رنگ روشن مانند هویج ، سیب زمینی شیرین ، کلم بروکلی و گوجه فرنگی بخورید . همچنین اگر رژیم غذایی شما اجازه می دهد ، غذای خود را با کمی کره ، روغن زیتون ، پنیر ، آجیل یا گیاهان تازه مانند مریم گلی ، آویشن یا رزماری معطر کنید .
برای قرار دادن مقداری تندی در غذای خود ، خردل ، فلفل داغ ، پیاز ، سیر ، زنجبیل ، ادویه های مختلف یا آب لیمو یا لیمو را اضافه کنید . غذاهایی را انتخاب کنید که برای شما مناسب باشد .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
[/vc_column_text]
پزشک ویژه ذائقه ، متخصص گوش و حلق و بینی
اگر غذاهایی که از آن لذت می برید بو و طعم و مزه آنچنانی که فکر می کنید ندارد ، با دکتر خود صحبت کنید . او ممکن است به شما توصیه کند که با یک متخصص گوش و حلق و بینی مشورت کنید یا مورد معاینه قرار بگیرید . متخصص گوش و حلق و بینی در مورد مشکلات مربوط به گوش ، بینی و گلو و همچنین حنجره ( جعبه صوتی ) ، دهان و قسمت هایی از گردن و صورت کار می کنند . پزشک ممکن است بپرسد :
- آیا اصلاً می توانید بو کنید ؟
- آیا می توانید هر غذایی را بچشید ؟ حس بویایی و چشایی در سالمندان
- چه زمانی متوجه این مشکل شدید ؟ حس بویایی و چشایی در سالمندان
- آیا مشکل به مرور بدتر شده است ؟ حس بویایی و چشایی در سالمندان
- به شما گفته شده که آلرژی یا مشکلات مزمن سینوسی دارید ؟ حس بویایی و چشایی در سالمندان
- چه دارویی مصرف می کنید ؟ حس بویایی و چشایی در سالمندان
درمان های احتمالی برای ذائقه وجود دارد .
حس بویایی و چشایی در سالمندان
یک اتفاق ساده می تواند زندگی شما را تغییر دهد .
برگرفته از سایت انجمن ملی سالمندان آمریکا
حس بویایی و چشایی در سالمندان