آسم در سالمندی
در کشور ما، ۱۰.۹ درصد کودکان و نوجوانان و ۸.۹ درصد بزرگسالان به آسم دچار هستند. تعداد مبتلایان به این بیماری در دنیا به ۳۳۹ میلیون نفر میرسد و پیش بینی میشود تا سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۴۰۰ میلیون نفر افزایش یابد.
این آمار می تواند کاملاً ترسناک باشد ، اما تحقیقات نشان داده است که با درمان و درک صحیح ، دو سوم مرگ های ناشی از آسم قابل پیشگیری است.
این نوشته به طور خاص بر روی آسم متمرکز است. ما علائم ، روش های درمانی و دلایل احتمالی این بیماری را بررسی خواهیم کرد.
چه عواملی باعث آسم می شوند؟
گاهی اوقات ، موادی مانند گرده ، گرد و غبار یا دود می توانند مجاری تنفسی ما را تحریک کنند. با این حال ، راه های تنفسی افراد آسم از ابتدا ملتهب و حساس هستند. بنابراین ، عوامل تحریک کننده (عوامل آسم) می توانند واکنش های مختلفی را در مبتلایان ایجاد کنند:
- التهاب و تورم مجاری تنفسی
- تجمع مخاط یا بلغم چسبنده در مجاری تنفسی
- سفت شدن عضلات اطراف مجاری تنفسی
همه این واکنش ها فضا را از طریق جریان هوا تنگ می کنند ، همین امر باعث بسیاری از علائم اصلی آسم می شود.
این واکنش ها می توانند در نتیجه عوامل محرک آسم یا به صورت تصادفی رخ دهند. عوامل محرک معمول شامل خز حیوانات، آلودگی ، عفونت قفسه سینه ، داروهای خاص و حتی آب و هوا است.
انواع آسم
آسم معمولا در دسته بندی زیر شناخته می شود:
- آلرژیک: توسط مواد حساسیت زا مانند گرده و گرد و غبار ایجاد می شود.
- فصلی: در بعضی از فصول سال (بخصوص بهار) شعله ور می شود که اغلب به آب و هوا و دما بستگی دارد.
- شغلی: نتیجه کاری که انجام می دهید.
- غیر آلرژیک: نوعی نادر از آسم است ، و هیچ ارتباطی با عوامل آلرژی ندارد.
خوشبختانه ، دارو می تواند در مدیریت علائم بسیار مثر باشد. با این حال ، حدود 4٪ از افراد مبتلا به آسم “آسم شدید” دارند که به داروهای معمول پاسخ نمی دهد.
آسم هر کس می تواند با گذشت زمان می تواند کم یا زیاد شود. بسیاری از کودکان مبتلا به آسم ملایم اغلب با بزرگتر شدن علائم آنها فروکش می کنند.
علائم آسم
علائم مختلفی از آسم وجود دارد که بین خفیف تا شدید متفاوت است. لزوما همه افراد تمام این علائم را تجربه نخواهند کرد. شایعترین علائم عبارتند از:
- خس خس شدید در هنگام دم و بازدم
- سرفه هایی که متوقف نمی شوند.
- تنفس بسیار سریع
- احساس درد و فشار در سینه
- سفت شدن عضلات گردن و قفسه سینه
- اشکال در صحبت کردن
- احساس اضطراب و وحشت
- رنگ پریدگی و عرق کردن
- آبی شدن لب و یا ناخن ها
گاهی اوقات ، علائم شما برای مدت کوتاهی بدتر می شوند. این معمولاً به عنوان حمله آسم شناخته می شود. این حملات می توانند به طور ناگهانی یا تدریجی طی چند روز اتفاق بیفتند. آنها می توانند کشنده باشند ، بنابراین آگاهی از علائم بسیار مهم است. پزشکان توصیه می کنند با برخورد با هریک از علائم بالا فورا به پزشک مراجعه کنید آسم در سالمندی
علائم اولیه حمله آسم چه چیزهایی هستند؟
علائم هشدار دهنده شروع حمله آسم معمولا کمی قبل و یا دقیقا قبل از شروع حمله آسم بروز می کنند. این علائم قبل از علائم شناخته شده آسم شروع می شوند.
به طور کلی این علائم تا آن اندازه شدید نیستند که در فعالیت های روزانه شما اختلال ایجاد کنند. با شناختن این علائم می توانید حمله آسم را متوقف کنید و یا از بدتر شدن آن جلوگیری کنید.
علائم هشدار دهنده اولیه یک حمله آسم عبارتند از:
- سرفه مکرر، به خصوص در شب آسم در سالمندی
- کم شدن عدد نمایش داده شده توسط پیک فالومتر
- دشوار شدن نفس کشیدن و یا تنگی نفس آسم در سالمندی
- خس خس یا سرفه در هنگام و یا بعد از ورزش کردن
- احساس خستگی زیاد و یا ضعف در هنگام ورزش کردن آسم در سالمندی
- احساس خستگی، بد خلقی، زود رنجی و افسردگی
- نشانه هایی مانند سرماخوردگی و یا آلرژی (عطسه، آبریزش بینی، گرفتگی بینی، گلو درد و سردرد) آسم در سالمندی
- مشکل در خواب با آسم شبانه
شدت حمله آسم می تواند به سرعت افزایش پیدا کند بنابراین بسیار مهم است که به محض دیدن علائم، برای درمان آنها به سرعت اقدام انجام شود.
در صورت بروز حمله آسم چه باید کرد
اگر شما و یا یکی از اطرافیان شما دچار حمله آسم شدید بلافاصله اقدامات لازم برای بهبود علائم را بر طبق آموزش هایی که در این زمینه توسط پزشک دیده اید انجام دهید، در صورت عدم مشاهده بهبودی علائم، بلافاصله با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید. فراموش نکنید که حمله آسم یک مورد پزشکی اورژانسی است و باید در مورد آن اقدامات فوری پزشکی انجام شود.
تحقیقات نشان داده است که با درمان صحیح می توانید علائم خود را کنترل کرده و خطر را کاهش دهید. اگر فکر می کنید حمله آسم دارید ، باید این مراحل را که توسط NHS پیشنهاد شده دنبال کنید :
- به حالت نیم خیز بنشینید و سعی کنید نفس های آرام و مداوم بکشید. دراز نکشید سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید ، زیرا وحشت زدگی باعث بدتر شدن آن می شود.
- هر 30-60 ثانیه یک بار از استنشاق کننده تسکین دهنده خود (آبی) استفاده کنید ، حداکثر تا 10 پف.
- اگر دستگاه استنشاق خود را ندارید یا با وجود استفاده از دستگاه استنشاق خود احساس بدتری دارید و یا بعد از 10 بار پف کردن احساس بهتری ندارید بلافاصله با شماره 115 تماس بگیرید.
- اگر بعد از 15 دقیقه آمبولانس نیامده است ، مرحله 2 را تکرار کنید.
آسم در سالمندی
اگر علائم شما بهبود یافت و نیازی به درمان در بیمارستان ندارید ، باید فوراً برای ملاقات با پزشک عمومی یا متخصص آسم خود وقت بگیرید.
در صورت مراجعه به بیمارستان ، باید 48 ساعت پس از ترخیص به پزشک عمومی مراجعه کنید. از هر 6 نفر 1 نفر که در بیمارستان برای حمله آسم تحت درمان قرار می گیرد ، طی دو هفته مجدداً به مراقبت از بیمارستان نیاز دارد. بنابراین ، بحث در مورد چگونگی کاهش خطر بسیار مهم است. آسم در سالمندی
درمان آسم
در حال حاضر هیچ درمانی برای آسم وجود ندارد. با این وجود ، یک سری درمان های موثر هستند که به تخفیف علائم کمک می کند. اما به شدت مراقب باشید تا از خود درمانی دوری کنید.
رایج ترین روش درمان استنشاق است. استنشاقی ها دو نوع اصلی دارند:
- تسکین دهنده استنشاقی – این نوع می توانند علائم را برای مدت کوتاهی تسکین دهند. آنها معمولاً آبی هستند. آسم در سالمندی
- پیشگیری استنشاقی – این نوع باعث کاهش التهاب در لوله های تنفسی می شوند. برای اینکه بیشترین تأثیر را داشته باشند ، باید دو بار در روز استفاده شوند. آنها معمولاً قهوه ای هستند.
برای برخی از بیماران ممکن است “استنشاقی ترکیبی” تجویز شود. این شامل ترکیبی از مسکن طولانی مدت و پیشگیری کننده کورتیکواستروئید است.
با استفاده صحیح از دستگاه استنشاق ، می توانید شرایط خود را مدیریت کرده و احتمال حمله را کاهش دهید. آسم در سالمندی آسم در سالمندی
زندگی با آسم
با درمان صحیح ، بیشتر افراد آسم می توانند زندگی عادی داشته باشند. مهمترین عامل این است که با استفاده صحیح از دستگاه های استنشاقی و اجتناب از عوامل تحریک کننده ، علائم خود را کنترل کنید.
برای اطمینان از اینکه از روش مناسب استنشاق استفاده می کنید بسیار مهم است که با پزشک خود مشورت کنید. همچنین باید توجه داشته باشید که برخی داروهای دیگر ممکن است شما را در معرض خطر قرار دهد. به عنوان مثال ، برخی از آسپرین و ایبوپروفن ممکن است برای مبتلایان به آسم مناسب نباشند. همیشه راهنماهای همراه داروها را قبل از مصرف مطالعه کنید.
اگر سیگار می کشید ، بسیار مهم است که بلافاصله سیگار را ترک کنید. سیگار کشیدن یک عامل آگاهی شناخته شده است ، که می تواند علائم شدید و مکرر ایجاد کند.
ورزش
آیا می دانید بعضی از ستاره های ورزشی مانند دیوید بکهام و بردلی ویگینز به آسم مبتلا هستند؟ ورزش منظم یک روش عالی برای مدیریت وضعیت شما است.
با افزایش ضربان قلب ، قدرت ریه خود را تقویت می کنید و استقامت را بهبود می بخشید. اگرچه ممکن است در کوتاه مدت احساس نفس کنید ، اما ورزش مکرر در واقع می تواند باعث کاهش کلی احساس نفس در شما شود. یک رژیم تناسب اندام سالم همچنین به دلیل افزایش سیستم ایمنی بدن ، احتمال سرماخوردگی یا سرفه را کاهش می دهد.
اگر کمی دلهره دارید ، یا اگر آسم شما اخیراً رو به وخامت است ، بهتر است به فعالیت های با شدت متوسط پایبند باشید. این موارد شامل شنا ، پیاده روی ، یوگا یا ورزش های گروهی است که به شما امکان می دهد بین تمرین های مختلف استراحت کنید. آسم در سالمندی
آسم در سالمندی
قبل از فعالیت ورزشی ، باید مطمئن شوید که: آسم در سالمندی
- اسپری استنشاقی خود را همراه دارید. آسم در سالمندی
- افرادی که در حال ورزش و بازی هستند ، می دانند که شما به آسم مبتلا هستند. آسم در سالمندی
- مراقب سرد و گرم شدن ناگهانی محیط باشید. آسم در سالمندی
اگر در هر مرحله علائمی مشاهده کردید ، ورزش را متوقف کنید ، دستگاه استنشاق خود را مصرف کرده و قبل از پیوستن مجدد به فعالیت خود صبر کنید تا زمانی که احساس بهبودی کنید.
اگر اضافه وزن دارید ، تحقیقات نشان می دهد که کاهش وزن می تواند به شما در مدیریت شرایط کمک کند. کاهش وزن اضافی می تواند علائم را کاهش داده و خطر حمله آسم را کاهش دهد. علاوه بر این ، کاهش وزن و داشتن یک سبک زندگی سالم همچنین می تواند خطر ابتلا به بیماری های دیگر مانند بیماری های قلبی و دیابت را کاهش دهد .
آسم در سالمندی
آسم در سالمندی