افسردگی و سالمندان ، افسردگی چیزی بیش از احساس غم و اندوه نیست . این یک اختلال خلقی شایع اما جدی است که نیاز به درمان دارد . افسردگی انواع مختلف دارد از نوع ساده یا با علائم شدید که بر نحوه احساس ، فکر کردن و انجام فعالیت های روزمره مانند خواب ، غذا خوردن و کار تأثیر می گذارد .
افسردگی بالینی نوع شدید افسردگی است . برای اینکه افسردگی بیمار از نوع افسردگی بالینی تشخیص داده شود باید فرد مبتلا حداقل 5 مورد از علائم زیر را به مدت حداقل دو هفته و به صورت هر روزه و در طول کل مدت روز داشته باشد . البته یکی از دو علامت خلق و خوی افسرده و یا از دست دادن علاقه نسبت به کارهایی که بیمار قبلا از آنها لذت میبرده است باید حتما جزء این 5 علائم (یا بیشتر) باشد.
علائم شما باید به حدی شدید باشند که باعث ایجاد اختلال در برقراری ارتباط با دیگران و یا انجام فعالیت های روزانه و فعالیت های اجتماعی شود. ممکن است این علائم توسط خودتان تشخیص داده شوند و یا اینکه دیگران متوجه آنها بشوند.
افسردگی بالینی می تواند در هر سنی، از کودکی تا سالمندی ، بوجود آید .
علائم افسردگی بالینی هر چقدر هم شدید باشد ، معمولا به کمک مشاوره روانی و یا دارو های ضد افسردگی و یا ترکیبی از هر دو روش درمانی بهبود می یابد .
افسردگی یک بیماری واقعی است. نشانه ضعف شخص یا نقص شخصیت نیست. شما نمی توانید به خودی خود از افسردگی بالینی خارج شوید. بیشتر افرادی که افسردگی را تجربه می کنند برای بهتر شدن به درمان نیاز دارند.
آنچه در این مقاله می خوانید:
افسردگی قسمتی از پیری نیست
افسردگی یک مشکل شایع در سالمندان است ، اما این یک قسمت طبیعی از پیری نیست . در حقیقت ، مطالعات نشان می دهد که اکثر افراد مسن ، علیرغم داشتن بیماری های بیشتر یا مشکلات جسمی ، از زندگی خود احساس رضایت می کنند . با این حال ، وقتی سن شما افزایش پیدا می کند تغییرات مهم زندگی ممکن است باعث احساس ناراحتی ، استرس و غم و اندوه شود .
به عنوان مثال ، مرگ یک عزیز ، به بازنشستگی رسیدن یا ابتلا به یک بیماری جدی باعث می شود افراد احساس غم و اضطراب کنند . پس از گذشت یک دوره کوتاه ، بسیاری از افراد مسن می توانند تعادل عاطفی خود را بازیابی کنند ، اما برخی از آنها این کار را انجام نداده و ممکن است دچار افسردگی شوند .
شناخت علائم افسردگی در سالمندان
تشخیص افسردگی در سالمندان دشوار است زیرا ممکن است علائم متفاوتی نسبت به افراد جوان تر نشان دهند . برای برخی از سالمندان که افسردگی دارند ، غم و اندوه علائم اصلی آنها نیست . آنها ممکن است علائم دیگری ، که نشانه کمتری از افسردگی داشته باشد را از خود نشان دهند . یا ممکن است مایل به گفتگو در مورد احساسات خود نباشند . بنابراین ممکن است پزشکان کمتر تشخیص دهند که بیمارشان افسردگی دارد .
بعضی اوقات افراد مسن که دچار افسردگی می شوند احساس خستگی می کنند ، در خواب مشکل دارند یا به نظر می رسد عصبانی شده و تحریک پذیر هستند . مشکلات گیجی یا توجه ناشی از افسردگی ممکن است گاهی اوقات شبیه بیماری آلزایمر یا سایر اختلالات مغزی باشد . سالمندان همچنین چنانچه بیماری های دیگری مانند بیماری قلبی ، سکته مغزی یا سرطان داشته باشند ممکن است این بیماری ها باعث بروز علائم افسردگی شود . یا ممکن است داروهایی با عوارض جانبی که منجر به افسردگی می شود ، مصرف می کنند .
انواع افسردگی
انواع مختلفی از اختلالات افسردگی وجود دارد .
افسردگی شامل علائم شدیدی است که باعث اختلال در توانایی کار ، خواب ، مطالعه ، غذا خوردن و لذت بردن از زندگی می شود . برخی از نشانه های این نوع ممکن است فقط یک بار در طول زندگی یک فرد رخ دهد ، اما بیشتر اوقات ، شخص دارای چندین قسمت است .
افسردگی دائم یک روحیه افسرده است که حداقل 2 سال ادامه دارد . فردی که به اختلال افسردگی مداوم مبتلا می شود ، ممکن است دارای دوره های افسردگی اساسی با علائم ساده تر باشد ، اما علائم آن باید 2 سال به طول انجامد تا یک اختلال افسردگی مداوم در نظر گرفته شود .
انواع دیگر افسردگی شامل افسردگی روانی ، افسردگی پس از زایمان و اختلال عاطفی فصلی است .
علل و عوامل خطر افسردگی
چندین عامل یا ترکیبی از عوامل ممکن است در افسردگی نقش داشته باشد :
- ژن ها : افرادی که سابقه خانوادگی افسردگی دارند ، احتمالاً بیشتر از افرادی که خانواده آنها به این بیماری مبتلا نیستند ، به آن دچار می شوند .
- تاریخچه شخصی : سالمندانی که در جوانی به افسردگی مبتلا بودند بیشتر از کسانی که در ابتدای زندگی به این بیماری مبتلا نشده اند در معرض خطر ابتلا به افسردگی هستند .
- ساختار مغز – افراد مبتلا به افسردگی ممکن است ساختار مغز متفاوتی نسبت به افراد بدون بیماری داشته باشند .
- استرس – از دست دادن یک دوست ، رابطه دشوار یا هر موقعیت استرس زا ممکن است باعث افسردگی شود .
افسردگی عروقی
برای سالمندانی که برای اولین بار افسردگی را تجربه می کنند ، افسردگی ممکن است مربوط به تغییراتی باشد که درطی دوران زندگی در فرد و مغز ایجاد می شود . به عنوان مثال ، سالمندان ممکن است از جریان خون محدود ، وضعیتی به نام ایسکمی رنج ببرند . با گذشت زمان ، رگ های خونی ممکن است سفت و مانع از جریان خون به طور عادی به اندام های بدن ، از جمله مغز شوند .
اگر این اتفاق بیفتد ، ممکن است یک فرد سالمند که سابقه خانوادگی افسردگی ندارد ، افسردگی بگیرد که گاها ” افسردگی عروقی ” نامیده می شود . افراد مبتلا به افسردگی عروقی نیز ممکن است باعث بروز خطر بیماری های قلبی ، سکته مغزی یا سایر بیماری های عروقی باشد .
افسردگی می تواند با سایر بیماری ها همزمان باشد
افسردگی ، به ویژه در سالمندان یا حتی کهنسالان ، می تواند با سایر بیماریهای جدی پزشکی مانند دیابت ، سرطان ، بیماری قلبی و پارکینسون همراه باشد . مشکلات مربوط به روان و افسردگی می تواند این شرایط را بدتر کند و برعکس . بعضی اوقات داروهای مصرف شده برای این بیماریهای جسمی ممکن است عوارض جانبی در بروز افسردگی ایجاد کنند . پزشک متخصص در معالجه این بیماری های پیچیده می تواند بهترین راهکار درمانی را انتخاب کند .
همه این عوامل باعث می شوند افسردگی در افراد مسن به سادگی تشخیص داده نشود . با این حال ، درمان افسردگی به یک فرد سالمند کمک می کند تا شرایط بهتری برای زندگی پیدا کند .
علائم متداول افسردگی
علائم بسیاری در ارتباط با افسردگی وجود دارد ، و برخی از آنها بسته به فرد متفاوت است . با این حال ، برخی از شایع ترین علائم در زیر ذکر شده است . اگر بیش از 2 هفته چندین مورد از این علائم داشته باشید ، ممکن است دچار افسردگی شوید .
- روحیه مداوم غمگین ، مضطرب یا احساس پوچی
- احساس ناامیدی ، گناه ، بی فایده یا درماندگی
- تحریک پذیری ، بی قراری یا مشکل در نشستن
- از دست دادن علاقه به فعالیت های کوتاه مدت ، از جمله رابطه جنسی
- کاهش انرژی یا خستگی
- کاهش قدرت یا سرعت در تحرک و پیاده روی
- تمرکز ، یادآوری ، یا تصمیم گیری دشوار
- خوابیدن دشوار ، بیدار شدن از صبح زود و یا خواب زیاد
- خوردن بیشتر یا کمتر از حد معمول ، معمولاً با افزایش یا کاهش وزن غیرمترقبه
- افکار مرگ یا خودکشی یا اقدام به خودکشی
- درد ، سردرد ، گرفتگی و یا مشکلات گوارشی بدون دلیل جسمی واضح
- گریه مکرر