سالمندی
سالمندی مرحله حساس و متاسفانه پایانی زندگی است. سالمندان برای داشتن یک زندگی سالم بدون نگرانی و اضطراب نیاز به مراقبت و آرامش دارند. عدم آگاهی از تغییر الگوهای رفتاری سالمندان در خانه متاسفانه منجر به سوء استفاده از آنها توسط اقوام و آشنایان می شود. از این رو این مقاله به مسائلی می پردازد که زندگی سالمندان را تحت تأثیر قرار می دهد و بیشتر به مشکلات عمده فیزیولوژیکی و روانی تبدیل می شود.
سالمندی به عمر نزدیک به ، یا بالاتر از، میانگین طول عمر بشر اشاره دارد و بنابراین بخش پایانی چرخهٔ حیات انسان است . افراد سالمند قابلیتهای تجدید قوای محدودی دارند و بیش از دیگر بزرگسالان در معرض بیماری ، سندرمها و کسالت هستند . سالمندی را ، بطور قراردادی ، مترادف با شروع سن 65 سالگی می دانند .
WHO (سازمان بهداشت جهانی) دوره سالمندی را اینگونه طبقه بندی می کند :
- 45-59 میانسال
- 60-74 سالمند جوان
- 75-90 سالمند
- 90 به بالا خیلی سالمند
دوره های زندگی انسان
تولد، کودکی، نوجوانی، بزرگسالی و پیری از مهمترین مراحل زندگی یک انسان است. همه این مراحل مسائل و مشکلات خاص خود را دارند. با عبور از هر سطح، قدرت بدنی و ثبات ذهنی کاهش می یابد. آمارها می گویند که در سال 1401 بیش از 10 میلیون فرد سالمند در کشور عزیزمان ایران زندگی می کنند. با افزایش سن، مسائل پزشکی مختلفی بروز می کند. برخی از بیماری های خاص شناخته شده که معمولاً شامل فشار خون، دیابت، مشکلات نارسایی قلبی، آرتریت، بدخیمی سرطان، درد مفاصل، سل و همچنین عفونت های کلیوی هستند شروع به عرض اندام می کنند.
مشکلات سالمندی
این فقط بیماری نیست که پیری را تحت تأثیر قرار می دهد. مسائل مختلف دیگری نیز وجود دارد مانند زمین خوردگی های مدام یا سقوط که بر سلامت افراد مسن حاکم است. یکی از مسائل اصلی بی توجهی نسل جوان است. افراد مسن نیاز به توجه و البته کنترل دارند، کوتاهی در درک نیازهای بزرگترها باعث دورشدن دو نسل از هم خواهد شد و این خود نتیجه سربار شدن ظاهری سالمندان در جوانان خواهد شد.
ممکن است افراد مسن به دلیل دارایی های ارزشمند خود مانند ملک مورد آزار (سالمند آزاری) بعضی از اعضای خانواده قرار گیرند، حتی برخی از آنها مجبور به فروش وسایل خود میشوند و تا آخر عمر در فقر زندگی میکنند. برخی دیگر از آنها از ترس از دست دادن عزیزان خود نمی توانند مشکلات را ابراز کنند. گاهی هم از تحقیر شدن توسط عزیزان خود می ترسند.
آرزوی سالمندی
سالمندان آرزوی زندگی با سلامتی، عزت، استقلال اقتصادی و در نهایت مرگی آرام دارند. آنها مشتاق مراقبت، عشق و محبت هستند. درک نیازها و نگرانی های آنها، سلامت آنها را تضمین می کند. حمایت عاطفی از بزرگترها آنها را شاد نگه می دارد، که به ناچار راه ایده آل برای داشتن یک زندگی سالم است. اما برای بسیاری از افراد، مراقبت و توجه به سالمندان به دلیل اولویت های کاری امکان پذیر نیست.
سلامت سالمندان
سالمندانی که از چالش های شناختی رنج می برند دچار تغییرات شخصیتی جدی می شوند. در این مرحله آنها نیاز به مراقبت و توجه دارند. هنگامی که آنها بدون مراقبت رها می شوند، اکثر آنها با احساسات شدید افسردگی و بی هدفی مواجه می شوند. برخی از آنها حتی به خشونت کشیده می شوند. صرف نظر از این واقعیت که بسیاری از ما می دانیم که پیری یک پیشرفت طبیعی است و حالت طبیعی و خاص خود را دارد، اغلب ما تمایل داریم که این موضوع را نادیده گرفته و به رویکردی متفاوت و برخورد با آن متوسل شویم.
سبک زندگی سالمندی
سال هاست که انسانها و حتی دولت ها به دنبال شناسایی روش و سبک زندگی مناسب در دوران مختلف از عمر آدمی هستند تا علاوه بر خود به دیگران و جامعه نیز نفع برسانند. سبک زندگی یک روش نوین نیست اما برای آن تعریف نسبتاً جدیدی بوجود آمده است.
آلفرد آدلر ؛ روان درمانگر اتریشی ؛ تقریبا اولین کسی است که می توان گفت از کلمه Lifestyle در نوشته های خود از ان استفاده کرده است. البته همه می دانیم که آنچه آدلر در مورد سبک زندگی مطرح کرد بیشتر به جنبههای رفتارشناسی و شخصیت شناسی و نیز تاثیرات تربیت دوران کودکی در سالهای بزرگسالی پرداخته و با چیزی که امروزه از سبک زندگی میشناسیم، بسیار متفاوت است.
سبک زندگی، شیوهای مشخص و قابل مشاهده از زیستن است.
دوران سالمندی دوره استراحت و لذت بردن از معاشرت با اعضای خانوداه، عزیزان و دوستان است. سلامت جسمانی و روانی در این دوران میتواند به حفظ و برقراری روابط اجتماعی کمک کند. افرادی که دوران جوانی خود عادت و سبک زندگی سالم داشته اند حتما دوران سالمندی سالم و پر انرژی تجربه خواهند کرد. البته این موضوع منافاتی با تغییر سبک زندگی حتی در دوران سالمندی نداشته و هیچ زمانی برای شروع دیر نیست. و میتوان با رعایت نکاتی ساده از سلامتی طولانی تری برخوردار بود.
سالمند با انگیزه و سالم
سالمندان عزیز ، با انگیزه باشید تا سالم بمانید. فعالیت بدنی راهی عالی برای افراد مسن است تا از مزایای اساسی در سلامتی برخوردار شوند و استقلال خود را حفظ کنند . برای اینکه فعالیت بدنی را به یک عادت روزمره تبدیل کنید ، فعالیت ها و تمرین هایی را انجام دهید که سرگرم کننده باشد ، به شما انگیزه دهد و علاقه تان را زیاد کند.
ازدواج در سالمندان
زندگی مشترک یا ازدواج نیازی فطری است . یکی از اصلی ترین عوامل انگیزشی برای ازدواج در سنین جوانی، نیاز مفرط و غریزه قدرتمند جنسی است اما ازدواج سالمندان از روی غریزه محض نیست بلکه سالمند با نگاهی دیگر به ازدواج به دنبال شخصی برای همدلی، همفکری و هبستگی است. نیاز داشتن به یک همراه و همدل در زندگی مهم ترین عامل برای ازدواج سالمندان است.
بیماری های شایع دوران سالمندی
در حال حاضر شرایط پزشکی طولانی مدت، زندگی سالمندان را در جهان تحت تأثیر قرار داده است. این به دلیل پیر شدن جمعیت است. در واقع ، کارشناسان پیش بینی می کنند که تا سال 2030 ، حدود یک سوم جمعیت کشور ما را افراد مسن تشکیل خواهند داد.
سالخوردگی جمعیت و افزایش شیوع بیماری های گوناگون، شرایط پزشکی سختی را برای سالمندان بجای گذاشته است. سقوط (زمین خوردگی) بزرگترین علت پذیرش اضطراری در مراکز درمانی برای افراد مسن است و به طور قابل توجهی بر مراقبت های طولانی مدت تأثیر می گذارد ، به ویژه برای کسانی که از مشکلات پزشکی خاصی رنج می برند. در این مقاله شما می توانید بیماری های شایع در دوران سالمندی را ملاحظه بفرمایید.
روز جهانی سالمند
در 14 دسامبر 1990 ، مجمع عمومی سازمان ملل متحد اول اکتبر مصادف با نهم مهرماه را به عنوان روز جهانی سالمند تعیین کرد. بنیاد فرهنگ سالمندی هرساله برای این روز برنامه های خاصی بخصوص برنامه های فرهنگی در نظر دارد.
دهه جهانی سالمند
سازمان ملل متحد در پورتال رسمی خود اعلام کرد: جمعیت سراسر جهان با سرعتی بیش از گذشته درحال پیر شدن است و این انتقال جمعیتی تقریبا بر همه جنبههای جامعه تاثیر خواهد گذاشت. چیزی بالغ بر یک میلیارد نفر از جمعیت جهان بیش از ۶۰ سال دارند و بیشتر این افراد در کشورهایی با سطح درآمد پایین یا متوسط زندگی میکنند. بسیاری از این افراد به منابع اولیه موردنیاز برای زندگی معنادار و عزتمندانه دسترسی ندارند و بسیاری دیگر موانع متعددی پیش رو دارند که آنان را از مشارکت اجتماعی کامل بازمیدارد.
این سازمان دهه بین سالهای 2021 تا 2030 را به نام دهه سالمندی اعلام کرده است. در این دهه، چهار حوزه عمل مورد توجه اعضا و دوستداران قرار خواهد گرفت:
-
اول، محیط دوستدار سالمند
-
دوم، مبارزه با تبعیضهای سنی
-
سوم، مراقبت یکپارچه و عادلانه
-
چهارم، مراقبت بلندمدت
الفبای سالمندی
ما در بنیاد فرهنگ سالمندی سعی بسیار کرده ایم تا با جمع آوری مطالب درخور، شایسته و البته مفید فایده برای سالمندان را جمع آوری کرده و آن ها را در قالب مقاله ای با نام الفبای سالمندی جمع آوری نماییم.